Uzay

Magnetar nedir? Magnetarların diğer nötron yıldızlarından farkı nedir?

Magnetarlar, süpernovadan oluşan, ışıma enerjisine ve manyetik alana sahip bir tür nötron yıldızlarıdır. Bir süpernovada patlayan ve patladığı alana çöken Magnetarlar, ışıma enerjisini sahip olduğu manyetik alandan sağlar.

Magnetar nedir? Magnetarların diğer nötron yıldızlarından farkı nedir?

Mağnetar oluşum aşamasına göre tıpkı nötron yıldızları gibi, patlayan süpernovadan doğar ama çok daha fazla ışıma enerjisi ve manyetik alan içerir.  Çok güçlü kütle çekimine sahip potansiyel birer karadelik olan nötron yıldızı ile magnetar arasında oluşm açısından bir fark yoktur, fark kat be kat güçlü ışıma enerjisi ve manyetik alandır.

Magnetarlar, yapılan astronomik ölçümlere göre  manyetik yoğunluk ölçüsü yaklaşık 1013 ila 1015 Gauss olan nötron yıldızlarıdır. Bu, normale göre çok büyük manyetik güç demektir ve bu nedenle , magnetarların bilinen evrendeki en güçlü manyetik nesnelerdir.

Gökbilimciler, bir süpernova patlamasının alışılageldik bir nötron yıldızı veya pulsar yerine bir magnetar ile doğurmasına neyin neden olduğunu henüz çözemediler.

Oluşumları sırasında sıra dışı ne  olduğu ve manyetik alanlarının çok yoğun seviyelere çıktığı hâlâ bir gizem.  Şimdilik en iyi varsayım patlayan süpernovanın dönüş hızıyla ilgili olma ihtimali.

Nötron yıldızları çok güçlü kütle çekimine sahip potansiyel birer karadeliktir. Magnetarların ise patlayarak kara deliğe dönüşüğp dönüşmeyeceği belirsizdir. 

 

Yorumlar