Uzay

Kozmik Pamuk Şeker: Sarmal gökadaların kaotik karmaşası

Gemini Gözlemevi'nin Güney teleskobu tarafından çekilen bu gürüntü tuhaf galaksi NGC 7727'nin Karışık Sarmal Kollarını Ortaya Çıkartırken, içinde bulunduğunuz Samanyolu ve Andromeda gökadalarının geleceğine işaret ediyor

Kozmik Pamuk Şeker: Sarmal gökadaların kaotik karmaşası

Uzada Pamuk Şeker'ini andıran bu görüntüyü  Gemini South (Gemini Güney İstasyonu) yakaladı. Gemini Hawaii ve Şili'de 8,1 metrelik iki teleskopu olan astronomik rasathane. Gemini Gözlemevi'nin biri kuzeyde, diğer güneyde olan ikiz teleskopları, neredeyse Kuzey Yarımküreden görünen tüm gökyüzünü görebiliyor   Şu anda astronomların kullandığı optik/kızılötesi teleskopların en gelişmiş ve en büyüklerinin kullanan Gözlemevi zaman zaman bulgularını paylaşıyor.

Güney Gemini, Tuhaf Gökada NGC 7727'nin Karışık Sarmal Kollarını Ortaya Çıkardı

Gemini South, sarmal gökada çarpışmasının milyarlarca yıl sonraki görüntülemeyi başardı. Bu kaotik etkileşimin merkezinde, kaosun ortasında sıkışıp kalmış bir çift süper kütleli kara delik var; bu, Dünya'ya şimdiye kadar kaydedilen en yakın çift.

Sarmal bir galaksinin dönen kolları, evrende en çok tanınan özellikler arasındadır: Merkezi bir çekirdekten yayılan, her biri toz, gaz ve yeni oluşan yıldızların göz kamaştırıcı cepleriyle dolu uzun, geniş şeritler. Ancak bu gösterişli figür, başka bir galaksiyle birleşme sırasında çok daha tuhaf ve şekilsiz bir şekle bürünebilir. Aynı süpürme kolları birdenbire kargaşaya sürükleniyor ve ilgili merkezlerindeki iki süper kütleli kara delik, bir gelgit dansına karışıyor. Bu, Kova takımyıldızında, Samanyolu'ndan yaklaşık 90 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunan tuhaf bir galaksi olan NGC 7727'nin durumudur.

NSF'nin NOIRLab'ı tarafından işletilen Uluslararası Gemini Gözlemevi'nin bir parçası olan Şili'deki Gemini Güney teleskobuna monte edilen Gemini Çok Nesneli Spektrografı'nı (GMOS) kullanarak görüntülemen bu birleşmenin sonrasına ait görüntüde;  Toz ve gaz bulutları öncü galaksilerin birleşen çekirdeklerinin etrafını sararken, yeni eğrilmiş pamuk şekeri andıran geniş bantları ortaya çıkartıyor.  

NGC 7727 ile ilgili en dikkate değer şey, hiç şüphesiz, Avrupa Güney Gözlemevi'nin Çok Büyük Teleskobu'nu (VLT) kullanan gökbilimciler tarafından doğrulandığı üzere, her biri süper kütleli bir kara deliğe ev sahipliği yapan ikiz galaktik çekirdeği.

Gökbilimciler artık galaksinin, yaklaşık bir milyar yıl önce göksel bir dansa karışan bir çift sarmal gökadadan kaynaklandığını tahmin ediyorlar.

Yıldızlar ve bulutsular, burada gördüğümüz düzensiz, karışık düğümler oluşana kadar, kara deliklerin yerçekimsel çekişmesinin insafına göre dışarı saçıldı ve tekrar bir araya getirildi.

Biri 154 milyon güneş kütlesine, diğeri 6,3 milyon güneş kütlesine sahip olan iki süper kütleli kara delik, birbirlerinden yaklaşık 1600 ışık yılı uzaktadı.  İkisinin sonunda yaklaşık 250 milyon yıl içinde birleşerek daha da büyük bir kara delik oluşturacağı ve uzay-zaman boyunca şiddetli yerçekimsel dalga dalgalarını dağıtacağı tahmin ediliyor.

Galaksi hâlâ çarpışmanın etkisi altında olduğundan, gördüğümüz dalların çoğu parlak genç yıldızlar ve aktif yıldız doğumevleriyle parlıyor. Aslında bu sistemde bulunan yaklaşık 23 nesnenin genç küresel kümelere aday olduğu değerlendiriliyor. Bu yıldız koleksiyonları genellikle yıldız oluşumunun normalden daha yüksek olduğu bölgelerde oluşur ve burada gördüğümüz gibi etkileşim halindeki galaksilerde özellikle yaygındır.

Toz çöktüğünde, NGC 7727'nin en sonunda yaşlı yıldızlardan ve çok az yıldız oluşumundan oluşan eliptik bir galaksiye dönüşeceği tahmin ediliyor. Merkezinde süper kütleli bir kara delik bulunan eliptik bir galaksi olan Messier 87'ye benzer şekilde, milyarlarca yıl içinde bir araya geldiklerinde Samanyolu ve Andromeda Galaksisinin kaderi bu olabilir.

Yorumlar