Uzay

Gizemli gök cismi Oumuamua ile ilgili yeni teori

19 Ekim 2017'de Güneş Sistemi dışından geldiği tespit edilen cismin bir uzay aracı olabileceğini iddia edecek kadar ileri gidenler dahi oldu ama ne olduğu henüz anlaşılamadı.

Gizemli gök cismi Oumuamua ile ilgili yeni teori

Oumuamua nedir?

Oumuamua, 2017 yılında Robert Weryk tarafından Güneş Sistemi içinde gezinirken keşfedilen gizemli ve bugüne dek görülenlerden hayli farklı özelikler gösteren yaklaşık 40 ton ağırlığında, 228 metre boyunda ve 35 metre eninde bir gök cismi.

Hiperbolik bir yörünge ile Güneşin etrafında döndüğü tespit edilen Oumuamua'nın ne olabileceğine dair ilk tahminler; bir kuyruklu yıldız, bir hidrojen dağı veya bir göktaşı olabileceğiydi. 

Tartışmalar 4 yıldır sürerken adını Hawaii dilinde izci anlamına gelen Oumuamua kelimesinden alan Güneş Sisteminin gizemli misafirinin ne olduğuna dair araştırmalar da devam ediyor.

Uzayda yüzen buzdağı: Oumuamua Kuyruklu Yıldızı Odun parçasına benzeyen sıradışı şekliyle ilgi çeken kuyruklu yıldız Oumuamua'nun bir hidrojen buzdağı olabileceği sanılıyor.

 Gökbilimcilere göre Hidrojen gazının sertleşmiş hali 

Güneş Sistemi'nin ilk yıldızlararası ziyaretçisi olduğu tespit edilen Oumuamua Yale Üniversitesi'nden bilim insanlarının Arxiv'de yayınlanan makalesine göre hidrojenden meydana gelen doğal bir oluşum. Hidrojen gazı bulutu olan Oumuamua zamanla sertleşti ve günümüzdeki şeklini aldı.

Bu teori Güneş Sistemi'nin ilk yıldızlararası ziyaretçisi Oumuamau'ya daha önce gözlemlememiş bir cisim yapıyor.  Oumuamua bu teoriye göre; yıldızlar, gezegenler, göktaşları ve bulutsular gibi birçok tanımlananın bulunduğu literatürde yeni bir tür.

Çünkü yıldızlararası cisimlerin çoğu iyonlaşmış gazlardan oluşuyor, hidrojen ise oldukça yaygın olmasına rağmen buzlaşmış formda nadiren görülüyor. 

Oumuamua'nın devasa bir moleküler buluttan koptuğu tahmin ediliyor. Tahminlere göre, gök cismini oluşturan bulutsular, Güneş'ten en az 100 milyon ışık yılı ötede...

Stephen Hawking’in arkadaşı Avi Loeb'e göre bir uzay gemisi olabilirdi

ABD, Cambridge’de yer alan Harvard Üniversitesi’nde görevli ünlü fizikçi Stephen Hawking’in çalışma arkadaşı Avi Loeb, uzaylıların 2017'de dünyayı ziyaret ettiğini iddia etmişti.  Dünyanın Ötesinde Akıllı Yaşamın İlk İşareti adlı kitabında görüşlerini belirten Loeb, güneş sisteminde keşfedilen yıldızlararası nesnenin uzaylı teknolojisi olduğunu iddia etmişti.

Oumuamua'nın bir kuyruklu yıldız, bir hidrojen dağı veya bir göktaşı olabileceğine dair tahminleri reddeden  Loeb, gök cisminin dünya dışı varlıklara ait bir uzay aracından koptuğunu iddia ediyor ve "Oumuamua'nın belirli özelliklerini açıklamaya çalışan bilim insanları var ancak bu cisim ile ilgili her zaman bilmediğimiz şeyler olabilir" diyordu. 

Uzaylıların dünyayı ziyaret ettiğini tekrar tekrar altını çizen profesör Avi Loeb, “Galaksideki yıldızların çoğu cüce yıldızlardır. Çoğu yıldız, güneş kütlesinin yaklaşık onda biri kadardır ve güneşten iki kat daha soğuktur, bu yüzden de kırmızıdır. Uzaylılar yüksek yoğunlukta kızılötesi radyasyon yayarlar. Eğer yakınlarında yaşam olan gezegen tespit ederlerse o bölgeye kızılötesi radyasyon gönderirler” diyordu.

“Biz kendimizi eşsiz ve özel görüyoruz. Uzaylılara karşı yaklaşımımız mütevazı olmalı” diyerek hayalgücü sınırılarını zorlayan Loeb'e göre “Uzaylıların 2017’deki ziyaretleri sırasında kullandıkları araç bir tekneye benziyordu. Hızlanmak için de için ışık kullanıyorlardı.

Stephen Curran: Uzay aracını bırakın dünyadaki taşıtlardan daha yavaş

Yeni tezin ifade edildiği makalenin baş yazarı Stephen Curran'a göre ise Oumuamua'nın uzaylılarca yapılmış olması mümkün değil. Yaklaşık 40 ton ağırlığında Oumuamua'nın uzay aracı olmak için yeterince hızlı ve kullanışlı olmadığını belirten Stephen Curran, gizemli gök cisminin Dünya'da geliştirilen araçlardan bile yavaş olduğunu belirtiliyor. 

Yeni bilimsel teori, Oumuamua'nın ne olmadığı konusunu aydınlatsa da ne olduğuna dair kesin bir kanıt ortaya koyamıyor.

mistikalem.com

Yorumlar