Teknoloji

Norveç sosyal medya fotoğraflarına özel yasa çıkarttı

Ticari amaçla yayınlanan, üzerinde oynanmış ve Photoshop uygulanmış yanıltıcı görüntüleri uyarısız paylaşan fenomenler ve markalar ceza alacak.

Norveç sosyal medya fotoğraflarına özel yasa çıkarttı

İnsan psikolojisini etkileyebilen ve sosyal medyada sürekli kusursuz surat gördüğü için insana kendini yetersiz hissettiren yanıltıcı güzellik standartlarıyla mücadeleyi amaçlayan belirten Norveç,; sosyal medyadaki beden algısını engellemek ve platformların daha sağlıklı şekilde kullanmasını sağlamak için önemli bir adım attı.

Norveç Çocuk ve Aile Bakanlığı'nın hazırladığı yasa, meclise sunuldu ve oy çokluğu ile kabul edildi. 

Norveç Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu ve meclisten 72’ye 15 oyla geçen tasarıya göre kişinin beden ölçüleri, beden şekli ya da ten renginde herhangi bir değişiklik yapılan reklamlarda Bakanlık tarafından tasarlanan bir etiket yer alacak.

Ayrıca sosyal medya üzerinde yaptığı bir paylaşımdan herhangi bir ödeme alan ya da fayda sağlayan kişiler de bu durumu belirterek hareket etmek durumunda kalacak.

NTV'nin haberine göre; yasanın tam olarak ne zaman yürürlüğe gireceği henüz kesin değil ancak yeni yasaya göre Facebook, Instagram ve Twitter gibi onlarca sosyal medya platformunda yapılan herhangi bir fotoğraf paylaşımında düzenleme varsa, kullanıcıların bu değişikliği belirtmesi gerekiyor.

Bu tasarı yalnızca kişinin bedeni üstünde yaptığı Photoshopları değil aynı zamanda filtreli fotoğraflar için de geçerli olacak. Kişi herhangi bir yasa ihlali yaparsa önce para cezası ve sonra hapis cezasına çarptırılacak.

Yorumlar