Teknoloji

Apple iOS 14.5 ile kullanıcılara İzleme Şeffaflığı sunuyor

Apple, yıllar içinde iPhone'lar ve iPad'ler için yeni yazılım güncellemesi iOS 14.5'i Pazartesi günü piyasaya sürdü. V

Apple iOS 14.5 ile kullanıcılara İzleme Şeffaflığı sunuyor

Apple şirketinin, kullanıcıları verilerinin nasıl paylaşıldığı konusunda bilgilendirici özellik taşıyan yeni gizlilik aracı olan Uygulama İzleme Şeffaflığı içeriyor.

İOS 14.5 uygulaması, reklamverenler gibi üçüncü taraflarla bilgi paylaşmak için etkinlikleri takip etmek isteyenler için izin isteyecek bir pencere açacak. Kullanıcı hayır seçeneğini seçerse uygulama, verileri izlemeyi ve paylaşmayı bırakacak.

Dijital haklar kuruluşu Electronic Frontier Foundation'da direktörü Gennie Gebhart, New York Times'a verdiği demeçte, "Bu, Facebook'u sıkıştırmış bir durum olsa da, doğru yönde atılmış büyük bir adım. Ancak, büyük bir soru var: İşe yarayacak mı?" diye sordu.

Gebhart ve diğer gizlilik uzmanları, Apple’ın yeni özelliğinin iPhone'larda gölgeli izlemeye son vermek için yeterli olmayabileceğini söyledi. O ve diğerleri, yeni özelliğin, geliştiricilerin ve reklam teknolojisi şirketlerininin boşlukları bulmaya itebileceğini belirterek, uygulamaların insanları farklı şekillerde izlemeye devam edebileceklerini söyledi.

Kullanıcı deneyimi tasarımı ve veri gizliliği üzerine çalışan araştırmacı bilim insanı Stephanie Nguyen, açılır pencerenin insanların gizlilik kontrolünü keşfetmesini çok daha kolay hale getirdiğini söyledi. Geçmişte iPhone sahipleri, reklamverenlerin onları izlemesini kısıtlayabiliyordu, ancak bunu yapan araçlar çoğu insanın bakmayacağı ayarlara gömülmüştü. Nguyen, yeni sürüm ile seçeneğin görünür kılınmasının büyük bir değişim olduğunu vurguladı.

Yorumlar