Bilim

Mayaları çökerten yanardağ 431 yılında patlamış

Maya uygarlığının parçalanmasına neden olan yanardağ patlamasının tarihi ilk kez tespit edildi

Mayaları çökerten yanardağ 431 yılında patlamış

Oxford Üniveristesi’nden bilim insanları, Maya uygarlığını bin yıldan daha uzun bir süre önce sarsan yıkıcı bir yanardağın patlamasının tarihini ilk kez keşfetti. El Salvador'da bulunan Ilopango yanardağının, milattan sonra 300 ile 600 arasında büyük bir patlama yaşadığı uzun zamandır biliniyordu, ancak daha kesin bir tarih şimdiye kadar araştırmacılar tarafından tespit edilememişti.

Oxford Üniversitesi’nden araştırmacılar, Maya uygarlığının büyük bir hasar almasına neden olan yanardağ patlamasının tarihini ilk kez tespit etti.

Arkeologlar, El Salvador'da bulunan Ilopango yanardağının yanardağın etrafında bulunan  kül birikintilerinde bulunan kömürleşmiş maun ağacı kalıntılarının radyokarbon analizini yaparak, büyük patlamanın M. S. 431 yılı dolaylarında gerçekleştiğini açıkladı.

Bulgularını doğrulamak için araştırmacılar, 3 boyutlu modelleme kullanarak patlamayla ortaya çıkan toz bulutunun üst atmosfere 28 kilometre boyunca yükseldiğini hesapladı. Ardından hava akımları ile küllerin yaklaşık 7 bin kilometre uzaklıktaki  Arktik'e’ taşındığı ortaya çıkarıldı.  

Yorumlar