Biyoloji

Kulakları olmayan İplik Kurtları sesi duyabiliyor

Kulakları olmamasına rağmen sesleri duyma özelliğine sahip 1 milimetrelik aenorhabditis elegansların duyu organı derileri.

Kulakları olmayan İplik Kurtları sesi duyabiliyor

İpliksi solucan (nematod) türlerinden İplik Kurdu olarak adlandırılan Caenorhabditis elegans yaklaşık 1 mm uzunluğunda  serbest yaşayan bir canlıdır.  Caenorhabditis elegans, diğer nematodlardan farklı olarak renksiz yani şeffaf bir canlıdır.

Ancak bu canlının en ilginç özelliği kulaklarının olmamasına rağmen sesleri duyması ve bu yönüyle de biyolojik araştırmalarda yaygın şekilde kullanılan bir yuvarlak solucan türü. 

Kulak benzeri organları olmamasına rağmen sesi algılayıp tepki verebilen İplik Kurdu üzerinde Michigan Üniversitesi Yaşam Bilimleri Enstitüsünde yapılan yeni araştırmaya göre bu sanlı sesleri derisiyle duyabiliyor. Ses dalgalrı solucanın derisini titretiyor ve sese duyarlı nöronların harekete geçmesi sayesinde canlı sesleri algılıyor.

Araştırmanın sonuçları Neuron bülteninde yayımlandı. Makaleye göre bilim insanları, solucanların havadan gelen ve 100 hertz ila 5 kilohertz aralığında bulunan seslere tepki verdiğini keşfetmiş. Bu ses aralığı, bazı omurgalıların algılayabildiğinden bile daha geniş. Bu aralıktaki bir ses tonu yayınlandığında, solucanlar ses kaynağından hemen uzaklaşmış ve ses tonunu duymakla kalmayıp, nereden geldiğini de algılayabilmişler. 

Bültende yer alan bilgilere göre; Yaşam Bilimleri Enstitüsü laboratuvarındaki araştırmacılar, Caenorhabditis elegans üzerinde 15 yıldan uzun süredir duyusal biyoloji üzerine çalışmalar yürütüyor.  Çalışmaların ilk aşamasında 1 milimetre uzunluğundaki canlının sadece üç duyusu olduğu düşünülüyormuş (dokunma, koklama ve tatma).

Araştırmada imzası bulunan laboratuvar çalışanlarından Shawn Xu,  Caenorhabditis elegans'ın içalgı hissine de sahip olduğunu ve hareket esnasında vücut duruşlarını algılayabildiğini belirtiyor ve “Omurgasız türlerin sesi algılanamadığı sanılıyordu. Ama bu canlı bunun yanlış olduğunu gösterdi. Doğal olarak onların duyma biçimi, diğer hayvan türlerinden çok farklı. 

mistikalem.com

Yorumlar