Biyoloji

Dünyanın en uzun yılanı kaç metre?

Dünyanın en uzun yılanı hangisi?

Dünyanın en uzun yılanı kaç metre?

Her ne kadar arkeologlar geçmişte boyu 15 metreyi aşan yılan kemikleri bulmuşlarsa da "Dünyanın en uzun yılanı hangisi?" sorusunun günümüzdeki  cevap ağlı piton, Malayopython reticulatus.

Ağlı pitonların boyu normalde 6 metre civarında iken şimdiye kadar kaydedilen en uzun piton, 9,75 metre idi. 1912'de Endonezya'nın Sulawesi adasında bulunan devasa ağlı pitonun boyu 9,75 metrelik. Ne yazık ki, bu en uzun örnek vurulduğu için  rekoru ancak ölümünden sonra öğrenilebildi. .

Dünyanın esaret altında tutulan en uzun yılanı ise, 7.67 metre uzunluğunda ölçülen Medusa adındaki bir dişiydi. Medusa, elinde tuttuğu 2011 Guinness Dünya Rekorları'na göre Kansas City'deki “The Edge of Hell Haunted House”da (Cehennemin Sınırı Perili Evi) yaşıyordu. 10 yaşındaki yılanın rekor ölçümünün yapılabilmesi için 15 kişi tarafından taşınması gerekti.

Bu kadar uzun bir dünya rekoru sahibini beslemek, tavşan ve domuzların karışımından oluşan bir diyet gerektiriyordu ve tek oturuşta 18 kiloluk bir geyiği yutabiliyordu. Medusa'nın kendisi 158,8 kiloydu. Medusa, Guinness Dünya Rekorları tarafından tanınan en son rekor sahibi yılan olsa da, 2018'de daha uzun başka bir ağlı piton bulundu.

Bu devasa sürüngen 8 metre uzunluğundaydı, ancak Malezya, Penang'daki bir inşaat sahasında yakalandıktan sadece üç gün sonra öldü. Devin öldüğü sırada yumurtlamakta olduğuna inanılıyor, ancak tam ölüm sebebi bilinmiyor.

Ağlı pitonların bir özelliği de eşeysiz üremeleri

Ağlı pitonlar, dünyadaki en uzun yılan olmanın yanı sıra, partenogenez olarak da bilinen eşeysiz üreme yoluyla kendi başına çoğalabiliyor. Thelma adlı 11 yaşındaki bir ağlı piton, bir erkekle çiftleşmeden altı adet döllenmiş yumurta bırakarak bilim camiasına yeteneğini gösteren ilk örnek olmuştu.

Genetik analiz için deri dökme örnekleri kullanılarak Thelma'nın sperm depoladığı reddedilebildi ve altı bebeğin tamamının yalnızca kendisi tarafından üretildiği gösterildi. Cinsel (eşey) üremede, sperm ve yumurta hücrelerinin bir embriyo oluşturmak için bir araya gelmesi gerekir, ancak Thelma'nın durumunda, (yumurta hücresi oluşumundan arta kalan genetik materyali içeren) kutup cisimcikleri adı verilen hücreler temel olarak spermin yerini alıyordu.

 

Garip ama gerçek: Çocuk zehirli yılanı ısırdı, yılan öldü!Yani bu tür, sadece dünyanın en uzun yılanı değil, aynı zamanda kendi başına başka uzun yılanları da dünyaya getirebilen gerçekten özel bir yılan türü…

Yorumlar