Biyoloji

Balık yüzgecinin tasarım sırları araştırılıyor

Tasarım harikası balık yüzgeçlerinin hem güçlü hem esnek olmasının sırrı araştırılıyor.

Balık yüzgecinin tasarım sırları araştırılıyor

Colorado Üniversitesi’nde gerçekleştirilen araştırma,, balık yüzgeçlerini hem güçlü hem de esnek kılan özelliğin ne olduğuna dair önemli bulgular ortaya çıkardı. Sonuçlar, günün birinde robotik ameliyat araçlarında yeni tasarımlara ve hatta bir düğmeyle şeklini değiştiren uçak kanatlarına dönüşebilir.

Sonuçları  Science Robotics bülteninde yayımlanan araştırmanın yazarlarından Makine Mühendisi Profesör Francois Barthelat, yüzgeçlerin kayda değer yapılar olduğunu çünkü tek bir kas içermemelerine rağmen çeşitli hünerler sergileyebildiklerini belirtiyor ve  "Balıklar bu yapıları, yüzgeçlerin tabanında yer alan kas dizilerini oynatarak hareket ettiriyor. Bir yüzgece baktığınızda, yüzgecin pek çok sert ‘ışından’ oluştuğunu görürsünüz. Bu ışınların her biri, tıpkı parmaklarınız gibi tek tek ayarlanabiliyor fakat her yüzgeçte bunlardan 20 ya da 30 tane var.”

Son araştırmalarında bilgisayar canlandırmaları ve 3B yazılmış malzemelerin de yer aldığı bir dizi yaklaşımdan faydalanan Barthelat ve meslektaşları, bu çevik yapıların biyomekanik özelliklerine derin bir dalış gerçekleştirdi.

Araştırmacılar balık yüzgeçlerinin ana özelliğinin, taşıdıkları benzersiz tasarım olabileceğini belirtiyor. Bir yüzgeçteki ışınların her biri, çok daha yumuşak yapıdaki kolajenin üstüne istiflenen sert bir malzemenin birden fazla bölümünden oluşuyor. Bu sayede hem çeviklik, hem de sertlik arasında mükemmel bir denge meydana geliyor.

Kaynak: Daniel Strain - Boulder

Yorumlar