Biyoloji

Anne primatların kendilerine özgü yas ritüeli

Yavrusu ölen Anne goriller, onun cansız bedenini taşıyarak yas tutuyor. Bu davranışın maymunlar ailesinin pek çok türünde rastlanan bir yöntem olduğu ortaya çıktı.

Anne primatların kendilerine özgü yas ritüeli

Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences dergisinde yayımlanan makaleye göre; bir çeşit yas tutma eylemi olarak anne goriller ölü bebeklerini yanında taşıyor.

Makalede sonuçları yayınlanan araştırma verilerine göre; primatların ölü yavrularını bir süre sırtlarında dolaştırdığı anlaşıldı. Araştırmaya imza atan bilim adamlarına göre, primatlar bu davranışları muhtemelen 63 milyon yıl önce, lemurlardan evrimleşirken kazandı.

Doğada “aile” olmak birçok açıdan farklı değerlendirilen bir alan. Kimi canlılar kendi çocuklarını yemekten ya da diğerlerinin yaşaması için yuvadan atmaktan beis görmezken bazılarında ise işler farklı şekilde gelişebiliyor.

Toplamda 50 farklı primatta, 409 vakayı inceleyen çalışma, konu hakkına yapılmış en kapsamlı proje olarak tanımlanıyor. Araştırmaya konu olan primatların yüzde 80’inin, yavrularının cesedini sırtlarında taşıdığı anlaşıldı. Bu primatların büyük kısmı kuyruksuz maymunlardan ve Eski Dünya maymunlarından oluşuyordu.

College London Üniversitesi’nden evrimsel antropoloji uzmanı ve çalışmanın yazarı Dr. Alecia Carter konu hakkında şunları ifade etti:

“Bazı primat annelerin kayıplarının altından kalmak için zamana ihtiyacı olabilir. Bu da annelik bağlarının primatlarda ve genel olarak memelilerde ne kadar güçlü ve önemli olduğunu gösteriyor.”

Araştırmayı yapan ekip, anne gorillerin bu davranışını 63 milyon yıl öncesindeki lemurlardan evrimleştikleri ana dayandırdı.

Bilim insanları, primatın ölü bebeği alıp taşımasına neden olan faktörler üzerine de kafa yordu. Buna göre daha genç annelerin, yaşlılara nazaran ölülerini alma olasılıklarının daha yüksek olduğu kaydedildi. Bununla birlikte hastalıktan ölen yavruların, avcı saldırısı ya da kaza nedeniyle ölenlere kıyasla taşınma ihtimali daha yüksek olarak not edildi.

Keşfedilen bir başka detay ise anne ve yavru arasındaki bağın, annenin bebeği ne kadar süre taşıyacağını da etkilemesi oldu. Yavru ne kadar küçükken ölürse, anne çocuğu o kadar uzun süre yanında taşımayı sürdürüyor.

College London Üniversitesi’nden Elisa Fernández Fueyo, yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Bebeklerine daha güçlü bağlanan annelerin ölüm sonrası cesedi daha uzun süre taşıdığını ve bunda muhtemelen duyguların önemli rol oynadığını gösterdik.”

Kaynak: The Independent Çeviri: Devrim Beyaz - kayiprihtim.com

Yorumlar