Bilim

Bilim İnsanları Ter Kokusunun Kaynağını Keşfetti

Bilim İnsanları, İnsanı Hayattan Soğutan Ter Kokusunun Kaynağını Keşfetti

Bilim İnsanları Ter Kokusunun Kaynağını Keşfetti

Bilim insanları, bakteri kaynaklı olduğu zaten bilinen ter kokusunun arkasındaki kimyasal bileşimi keşfetti. Çalışmaya göre söz konusu koku, bakterilerin koltuk altında milyonlarca yıl içinde geçirdikleri evrim ile bugünkü haline geldi.
 
Yaz mevsiminin belki de en sıcak günlerini yaşıyoruz ve bugünlerde serinlemek için bir klimaya sahip değilseniz sırtınızdan akan terler kısım kısım eriyormuşsunuz gibi hissettirebilir. Terlemek; istemsiz olarak gerçekleşen, bir noktada sağlıklı bir eylem olsa da beraberinde getirdiği kokunun pek de hoş görüldüğü söylenemez.

Bilim insanları, terlediğimizde ortaya çıkan ağır kokunun kaynağını çok uzun süre önce keşfetmişlerdi. Koltukaltı gibi üremeye son derece müsait yerlerdeki staphylococcus hominis benzeri bakteriler, ter denince akla gelen korkunç kokunun ana kaynağını oluşturuyorlar. Peki bu bakterilerin koku yaymasına neden olan şey tam olarak ney?

Scientific Reports'ta yeni bir araştırma yayınlayan bilim insanları, terlediğimizde bakteri kaynaklı olarak ortaya çıkan bu kokunun sistein-tiyol liyaz (C-T liyaz) adlı bir enzimden kaynaklandığını ortaya koydu. Tahmin edebileceğiniz gibi bu enzimi insanlar olarak biz değil, bakteriler salgılıyor.

Pek çok kişisel bakım ürünleri markasının arkasındaki şirket olan Unilever'den araştırmacılarla ortak yürütülen çalışmanın yazarlarından York Üniversitesi araştırmacısı Michelle Rudden, söz konusu enzimin keşfedilmesinin vücut kokusunu anlama ve önleme çalışmaları için önemli bir referans olacağını belirtti.

Unilever'den Gordon James ise araştırmanın ufuk açıcı sonuçlar ortaya çıkardığını belirtirken, koltuk altında yaşayan sadece birkaç bakterinin milyonlarca yılda gerçekleştirdikleri evrim sonucu söz konusu enzim ile bugün hepimizin yakından tanıdığı vücut kokusunu ortaya çıkarmasının büyüleyici bir şey olduğunu ifade etti.

Yorumlar