Astroloji

R. Hakan Kırkoğlu'ndan astroloji öğrenenlere tavsiyeler

Usta astrolog R. Hakan Kırkoğlu, günümüzün aceleci temposunda astroloji öğrenmenin ayrı bir farkındalık gerektirdiğini belirterek, astrolog adaylarına önerilerde bulundu.

R. Hakan Kırkoğlundan astroloji öğrenenlere tavsiyeler

Milliyet'in Pembenar sitesindeki köşe yazılarıyla astroloji meraklılarına önemli bilgiler aktarmayı sürdüren duayen astrolog R. Hakan Kırkoğlu, astroloji öğrenmek isteyenlere şu önerilerde bulundu:

Astroloji öğrenenlere öneriler

Günümüzün aceleci temposunda astroloji öğrenmek ayrı bir farkındalık gerektiriyor

2021 astrolojideki 38. yılım. Aradan geçen bunca yıldır bu konuya ilgimi hiç kaybetmedim. Nitekim astroloji öğrenmek isteyenlere yaşam boyu bir hazine sunar. Bu hazine hem kendini keşfetme, hem de bu keşif nedeni ile daha ötelere gitme ve kendini anlama yönünde büyük bir ufuk açıcıdır. Benim astroloji yolculuğum bırakın interneti, nerede ise bilgisayar öncesi günlerde başladığı için, hep çok yavaş pişen bir yemek gibi oldu. Yavaşlık günümüzde belki tahammül edilmesi güç bir şey gibi algılansa da, özellikle astroloji gibi ucu bucağı belli olmayan, çok boyutlu bir konuda aslında şimdi önemli bir avantaj olduğunu görüyorum. Evet bilgiye erişim çok yavaştı ancak sindirme ve içselleştirme süreci açısından daha uzun, kişisel gelişiminize, hayat hikayenize paralel bir sürecin çok daha derinlik kattığını söyleyebilirim.

Günümüzdeki hız, acelecilik ve yüzeysellik kültürü astroloji öğrenenler için önemli bir dezavantaj oluşturuyor. Sadece astrolojik bilgileri sindirmek ve belirli bir donanım seviyesine ulaşmak bile, bana göre en az 7 yıl gerektiriyor. Bunun sağlam bir temele oturabilmesi için, her konuda olduğu gibi angaje olmak ve genel eğitim seviyenizin, okuma, yazma, anlatma kısaca kendi dilinizi kullanma becerinizin de büyük bir önemi var. Astroloji öğrenirken, yazarak çalışmak, bir yandan araştırma yapmak, bir yandan bir haritayı yorumlamaya çalışmak çok iyi bir öğrenme yöntemidir. İlk yıllarımda, bana sadece doğum bilgileri verilen kişilerin haritalarını yazarak anlatır, elimle ya da daktiloda çalışırdım. 1989-1991 yılları arasında Burç dergisine harita yorumlama konusunda yazı dizileri hazırladım. Benim için inanılmaz bir sorumluluk ve aynı zamanda araştırma yapma deneyiminden geçtim.

Eğer o yıllarda bana gelecekte astrolog olacağım söylense idi, inanmazdım zira böyle bir motivasyonum yoktu ya da ben henüz böyle radikal bir karara hazır değildim. Nitekim o yıllarda, profesyonel astrologluk gibi bir kavram da ülkemizde pek oturmuş değildi. Amatör bir ruha sahip olmak, her zaman bir avantaj olacaktır. Astrolog olacağım diyerek alelacele takip edilen kurslarla sadece belirli ipuçları ya da bilgiler edinebilirsiniz ancak bu bilgilerin içselleştirilmesi göstereceğiniz ilgiye, odaklanmaya ve uzun süren bir pratiğe dayanır.

Bu nedenle, kısa vadede birkaç eğitim alıp, profesyonel astrologluk yapmaya soyunmak aslında kendinize yapacağınız en büyük zararı verir. Nitekim böyle bir durumda, öğrenme sürecinizi ketlemiş ve kendinizi başka şeylere kitlemiş olursunuz.

Astroloji öğrenenlere diğer bir önerim, öncelikle bu konunun temelini oluşturan ana kavramları, tradisyonel bilgileri içeren alanlara, eğitimlere yönelmeleridir. Zira astroloji çağımızda üretilmiş bir disiplin değildir, astroloji binyılları içine alan, kendi içinde farklı dönemleri, vurguları olan bir alandır. Ancak temel kavramlar, astroloji sembolizmi içinde yer alan unsurlar, örneğin haritanın ışığı kavramı, oikodespotes ya da temel asaletler gibi konular yeteri kadar bilinmediğinde, zayıf bir temel üzerinde ilerlemek gittikçe kafanızın karışmasına ve yorumlama konusunda eksik kalmanıza yol açar.

Son olarak, farklı kaynakları okumak, özellikle belirli bir temel edinince, önce klasik kaynakları, ardından ilgilendiğiniz alana odaklı kitapları okumak, değişik yazarların bakış açılarını görmek temelinizi daha sağlam hale getirecektir.

Ayrıca astroloji öğrenmek egoyu da aşağıya çekmeyi gerektirir, egonuz ve gölgeleri öğrenmenin önünde en önemli engellerden birisidir. Bu nedenle, astrolojiyi sadece kendiniz için değil, belirli bir yer ya da isim edinmek için değil, kısaca fırsatçı bir bakış açısı ile değil, doğrudan hayatı keşfetmek üzere öğrenmek, size sunacağı imkanları ve algı kapasitenizi en iyi hale getirecektir.

Astrolog R. Hakan Kırkoğlu - www.milliyet.com.tr/pembenar/r-hakan-kirkoglu

Yorumlar