Turizm

İlk uzay turistlerinin ilk şikayetleri

Uzay turizmi şimdilik iki şirketin tekelinde ve turizm pastasındaki payı çok küçük olsa da gelecekte hayli büyüyecek gibi. Peki, ilk uzay turistlerinin ilk şikayetleri ne oldu?

İlk uzay turistlerinin ilk şikayetleri

4 turist uzaya göndermeyi başaran SpaceX şirketinin potansiyel bir sorunu pek önemsememiş olduğu ortaya çıktı.  Twitter üzerinden paylaşım yapan Şirketin CEO'su Elon Musk, Inspiration-4 uçuşuyla uzaya giden turistlerin tuvalet sıkıntısı yaşadığını belirtti.

4 kişilik sivil ekibin 3 gün boyunca dünyanın etrafında döndüğü Inspiration4 görevi, her ne kadar kulağa basit gelse de uzay turizminin kapılarını insanlığa açmış oldu. Fakat bu, uzay turizmimizin ilk uçuşu olduğundan birkaç kusur da olmadı değil. Bilgilere göre ekip, uçuş sırasında tuvalet kaynaklı sorunlar yaşadı.

Elon Musk: Bir dahaki uçuşta kesinlikle daha gelişmiş tuvaletler kullanılacak

Söz konusu sorun, kapsüldeki atık yönetim sisteminin bir anormallik sezmesiyle kendisini gösterdi. Emici fanla ilgili bir sorun yaşadığı belirtilen ekibin tam olarak nasıl bir sorunla karşı karşıya kaldığı açıklanmadı fakat bu sorunun 3 günlük geziyi kötü etkilediğini düşünürsek, kötü kokuların etrafta dolaştığını düşünmek zor olmaz.

Twitter hesabı üzerinden Florida’da Inspiration4 ekibini bizzat tebrik ettiğini belirten Musk’ın paylaşımına, bir dahaki uçuş için “ısıtmalı tuvalet koltuğu” teklifi geldi. Buna yanıt olarak ise Musk, bir dahakine kesinlikle daha gelişmiş tuvaletlerin kullanılacağını, bu uçuşta kullanılanların birtakım sorunlar çıkardığını söyledi.

Uzay yolculukları konusunda bu tür sorunlar ilk kez karşımıza çıkmıyor. Zira NASA da tuvalet konusunda potansiyel geliştirmeleri hala arıyor. Elbette tuvalet dediğimizde evlerimizde bulunanlar aklınıza gelmemeli. Zira uzayda yerçekimi olmadığından, tuvalet gibi en basit ihtiyaçlar için bile o ihtiyaçlara yönelik cihazların yapılması gerekiyor. 

Emirhan Keleşoğlu - webtekno.com

Yorumlar