Yeniçağ

Veganlığın geçen yıl en popüler olduğu 10 şehir

Veganlık her geçen yıl ivmeli şekilde popülerleşiyor. Dünyanın dört yanında hem vegan ürün çeşitliliği artıyor hem bireyler beslenme alışkanlıklarını değiştiriyor.

Veganlığın geçen yıl en popüler olduğu 10 şehir

2018 yılında veganlığın en popüler olduğu 10 şehir

Google dünya çapında veganlığın yükselişini doğruluyor. 2018 yılında topladıkları veriye göre, herhangi bir dilde veganlıkla ilgili yapılan aramalar önceki yıllara kıyasla çok ciddi bir ivme ile artış gösteriyor. Geçtiğimiz yıl, 2017’ye kıyasla %11 ve 2016’ya kıyasla da %35 daha fazla veganlıkla ilgili Google araması yapılmış.

Veganizmin dünyadaki popülaritesini kıyaslamak için Google Trends verilerinden faydalandık. Google her konu için kıyasa dayalı bir şekilde ülke ve şehre ayrı ayrı arama puanları atar. Örneğin Avusturalya’nın veganlık aratma konusunda puanının 100 olup Amerika’nın 85 olması Avusturalya’da tıklama sayısı olarak %15 daha fazla olduğunu göstermez.

Puanlama sistemi nüfusu da içine alarak oluşturulmuştur. Sıralamayı nominal değil yoğunluk olarak kabul ederek, dünyanın veganlığı en çok araştıran şehirlerini listeledik.

#1 Bristol – İngiltere

Vegan Popülerlik Puanı: 100
2017 Dünya Çapında Sıralama: 2.
Şehrin en sevilen vegan restoranı: Thali Cafe

Berlin ve Londra’yı geçin… Bristol, hem Avrupa’nın hem de dünyanın yeni vegan başkenti. Bristol’ün Google’da veganlık ilgili aramaları yoğunlaştırması, dünyadaki diğer tüm şehirleri geçerek listenin birinci sırasına yükselmesini sağladı.

Bu pek çok kişi için sürpriz olsa da, yerel halk şehirlerinin dünyanın vegan başkenti olduğunun farkında. Çok sayıda vegan restoran, kafe, güzellik salonu ve  aktif bir Bristol vegan topluluğu var.

#2 Portland – Amerika

Vegan Popülerlik Puanı: 92
2017 Dünya Çapında Sıralaması: 1.
Şehrin en sevilen vegan restoranı: No Bones Beach Club

Portland, Amerika’daki en vegan dostu şehir olarak kabul ediliyor. Vegan alışveriş merkezi de dahil olmak üzere, Portland’da veganlar için çok sayıda restoran bulunuyor ve Portland Monthly’e göre şehrin vejeteryan geçmişi 100 yıllık.

#3 Edinburgh – İskoçya

Vegan Popülerlik Puanı: 75
2017 Dünya çapında sıralaması: 7.
Şehrin en sevilen vegan restoranı: Henderson’s Vegan

Birleşik Krallığın en vegan dostu şehirlerinden biri olarak adlandırılan Edinburgh, Happy Cow’a göre en az 160 vegan veya vejetaryen restorana sahip. Edinburgh, İskoçya’daki en fazla vegan restoranı olan şehir.

#4 Vancouver – Kanada

Vegan Popülerlik Puanı: 71
2017 Dünya çapında sıralama: 3.
Şehrin en sevilen vegan restoranı: Kokomoko

Vancouver uzun zamandır Kuzey Amerika ve Kanada’daki en vejeteryan şehirlerden biri olarak kabul ediliyor. Veganlık şehirde o kadar yaygınlaşmış ki artık bir klişe olarak görülüyor.

#5 Seattle – Amerika

Vegan Popülerlik Puanı: 70
2017 Dünya çapında sıralama: 6.
Şehrin en sevilen vegan restoranı: Chu Minh Tofu and Vegan Deli

Portland, Vancouver ve Seattle Kuzey Amerika’nın veganlık konusunda en hevesli şehirleri. Listenin ilk 5’in üçünün bu bölgede olduğunu göz önüne alarak söylemek gerekirse, toplumların etkileşimlerini fark edebiliriz. Seattle 200 hayvan dostu restorana sahip ve ChooseVeg’e göre veganlar için Amerika’daki en uygun şehirlerden biri.

#6 Manchester – İngiltere

Vegan Popülerlik Puanı: 67
2017 Dünya çapında sıralama: 12.
Şehrin en sevilen vegan restoranı: Bundobust Manchester

Manchester Evening News’a göre, Manchester’da vegan olmak için daha iyi bir zaman olmamıştı. Vegeterian Society’nin doğum yeri olmanın yanı sıra, 150’ye yakın vegan veya vejetaryen restorana sahip.

#7 Londra – İngiltere

Vegan Popülerlik Puanı: 66
2017 Dünya çapında sıralama: 13.
Şehrin en sevilen vegan restoranı: 222 Veggie Vegan

Londra Bristol ve Portland’ın gerisinde kalmış gibi gözükse de, Londra 2018’de dünyada veganlık için en popüler mega şehir oldu.

Google Trends, iki farklı şehir sıralaması sunar – ilki, belirli bir konu için arama sayısı yüksek olan şehirleri (New York, Los Angeles ve Melbourne gibi küresel başkentleri ve mega şehirleri düşünün) ikincisi ise ikincisi ise daha küçük şehirleri listeleyen bir sıralamadır (Bristol ve Vancouver gibi orta ölçekli şehirleri düşünün). Londra birinci sıralamanın lideri olmayı başardı.

#8 Leeds -Ingiltere

Vegan Popülerlik Puanı: 69
2017 Dünya çapında sıralama: 14.
Şehrin en sevilen vegan restoranı: Cantina

İngiltere’deki en iyi vegan restoranlardan biri olan ve yıl boyunca birçok vegan festivale ev sahipliği yapan Leeds, hızla İngiltere’nin en popüler vegan dostu şehirlerinden biri olmaya doğru ilerliyor. Manchester ve Londra ile birlikte, 2017’ye göre en yüksek sıralamaya sahip şehirlerden biri.

#9 Los Angeles – Amerika

Vegan Popülerlik Puanı: 66
2017 Dünya çapında sıralama: 4.
Şehrin en sevilen vegan restoranı: Gracias Madre

LA, çok çeşitli vegan yemek seçenekleri sunmaya devam ediyor. 2018’de ABD’nin en vegan dostu şehri seçildi. Los Angeles, 2017’den bu yana sıralamada aşağı düşmesine rağmen, mega şehirler arasında Londra’nın ardından geliyor. Restoran çeşitliliğinin yanı sıra vegan ve çiğ sebze aşçılığında da dünyanın merkezi olarak görülüyor.Devam et Los Angeles!

#10 Glasgow – İngiltere

Vegan Popülerlik Puanı: 66
2017 Dünya çapında sıralama: 17.
Şehrin en sevilen vegan restorantı: Mono

Bir araştırmaya göre, Glasgow İngiltere’de en fazla sayıda vegana sahipken, Edinburgh ikinci sırada geliyor. Glasgow gelişen bir vegan sahnesine sahip ve dünyanın vegan popülaritesi endeksinde 2017 yılına göre 7 puan yukarı çıktı.

Kevser Başkara - Yeşilist.com

Yorumlar