Yaşam

Uçak yolcuları ne yapmalı, ne yapmamalı?

Uçakta koltuğu yatırmak bir hak mı lüks mü? Uçağa binerken neden yanınızda kalın giysiniz olmalı? Uçuş görevlilerinin rahatsız eden davranışlar neler?

Uçak yolcuları ne yapmalı, ne yapmamalı?

Her dönemin en çok tartışılan konularından biri de uçakta koltuğu yatırmak ya da yatırmamak. Uçakta koltuğu yatırmak bir hak mıdır, lüks müdür tartışması uzun süredir gündemde. Çünkü, eğer öndeki yolcu koltuğu çok fazla yatırırsa diz mesafesi nedeniyle yolculuk biraz kabusa dönebilir.

Uçakta koltuğu yatırma konusu interneti de her dönem ikiye böler. Insider bu asırlık tartışmayı bu kez uçuş görevlilerine sormuş.

6 uçuş görelisinden 5'i koltuk yatırmanın hak olduğu konusunda hem fikir. Bununla beraber hepsinin asla yapmayın dediği bir konu var: Lütfen ayakkabılarınızı çıkartmayın..

"Two Guys on a Plane" blogunun uçuş görevlisi Andrew Kothlow, Insider'a "Koltuğunuzu arkaya yatırmak kesinlikle kabalık değil. Şahsen, bir kişinin, özellikle de uzun bir uçuşta, mümkün olduğu kadar rahat olmaya çalışmayacağına inanmanın kabalık olduğunu düşünüyorum.

Bir yolcunun, yemek yerken olduğu gibi, önündeki koltuğun dik konumda olmasını isteyebileceği belirli durumlar olabileceğini anlıyorum, ancak genel olarak, yolcuların istedikleri koltuk özelliklerini kullanmalarına izin verilmesi gerektiğini düşünüyorum" diyor.

Aynı zamanda büyük bir ABD havayolunda uçuş görevlisi olan Kothlow'un ortağı Rich Henderson "Bir yolcuya koltuğunu yatıramayacağını söylemek, tepsi masasını kullanamayacağını söylemek gibidir" diyor.

Bir Delta uçuş görevlisi dışında hepsi koltuğu geriye yaslamanın tamamen kabul edilebilir bir uçak görgü kuralı olduğunu söyledi.

Uçuş görevlisi Insider'a "Birinci sınıfta koltuğunuzu yatırmak kaba bir şey değil çünkü yaslanacak yer var. Ama uçağın ana kabininde uzanmak öyle. Sanırım kısmen yatırılmış koltuklar sorun olmaz" diyor.

Bölgesel bir uçuş görevlisi olan Leysha Perez, bir uzlaşma sunuyor: Eğer geriye yaslanırsanız, yemek servisi sırasında koltuğunuzu dik konuma getirin. Yemeğinizi yerken zaten oturacaksınız, bu nedenle yemek yerken koltuğunuzu yukarı çekmek iyi olacaktır.

Ancak uçuş görevlilerinin daha fazla ilgi gösterdiği görgü kuralı çıplak ayaklı yolculara ilişkindi. Neredeyse hepsinin üzerinde anlaştıkları tek şey: Lütfen uçakta ayakkabılarınızı çıkarmayın.

Perez, "Yolcuların uçakta ayakkabılarını çıkararak dolaştıklarını gördüm" diyor.

ABD'nin önde gelen havayollarından bir uçuş görevlisi Insider'a "Lütfen ayakkabı giyin. Uçakta çıplak ayakla, hatta çorapla dolaşmak iğrenç" diyor.

Uzmanlar uçakta çıplak ayakla yere basmanın hijyen açısından da sağlıklı olmadığını söylüyor.

Örneğin Perez, uçak tuvaletlerinde yere sıçramış olabilecek idrara vurgu yapıyor.

Benzer bir haberde Cosmopolitan'a konuşan uçuş görevlileri, acil durumlara karşı da ayakkabı çıkartmanın iyi bir şey olmadığını söylemiş.

Cosmopolitan, haberinde şu yorumu yapmış: "Ve hepsi bu değil. Uçuş görevlileri ayrıca Cosmopolitan'a herhangi bir yolcunun uçakta ayakkabıları olmadan dolaştığını görmenin onları korkuttuğunu söyledi"

Bir uçuş görevlisi ise "Bunun nedeni ise oldukça iğrenç. Gördüğünüz gibi, uçak tuvaletleri, hızlı bir sprey ve tuvalet kağıdının yeniden stoklanması dışında, uçuşlar arasında her zaman düzgün bir şekilde dezenfekte edilmiyor ve zemine nadiren bakılıyor. Yerdeki sıvı mı? Muhtemelen su değildir" diyor.

Deodorant sorun değil parfüm abartılmamalı

Yakın mesafe yolculukları için diğer hijyen hususlarına gelince, Delta uçuş görevlisi uçmadan önce duş almanın ve deodorant sürmenin düşünceli bir davranış olduğunu söyledi ancak parfümü fazla kaçırmamak gerekiyor.

Ayakkabı giymenin ötesinde, uçuş görevlilerinden birkaçı, yolcular için en iyi giyim tavsiyelerinin, kabin sıcaklıkları düşebileceğinden ve tüm uçaklarda battaniye bulunmadığından, kat kat giyinmek olduğunu söyledi.

Henderson, "Yolculuk için giyinin varış yeri için değil. İster İsviçre Alpleri'ne ister Karayipler'e gidiyor olun, farklı iklimler için giyebileceğiniz giysiler giymek isteyeceksiniz" diyor.

Başka bir uçuş görevlisi, "İnsanların uçağa şort ve atletle binmesi ve ardından çok soğuk olduğundan şikayet etmesi bizi deli ediyor" diye ekledi.

Yorumlar