Yaşam

Soyu kuruduğu sanılan meşe türünün son ağacı bulundu

Soyunun tükendiği sanılan Latince adı Quercus tardifolia olan Chisos Dağları meşesinin 10 metre yüksekliğindeki son ağacı Big Bend Ulusal Parkı'nda keşfedildi.

Soyu kuruduğu sanılan meşe türünün son ağacı bulundu

2011 yılında soyu tükendiği tahmin edilen meşe ağacı, Teksas'ta 880.000 dönümlük bir park olan Big Bend Ulusal Parkı'nda bulundu. Morton Arboretumu ve Amerika Birleşik Devletleri Botanik Bahçesi liderliğindeki 10'dan fazla gruptan bir araştırmacı ekibi tarafından 25 Mayıs'ta keşfedildi.

Morton Arboretum'da bilim ve koruma başkan yardımcısı Murphy Westwood yaptığı açıklamada, meşe ağaçlarının havayı temizleme, suyu filtreleme, karbondioksiti tutma ve çeşitli hayvan türlerini destekleme yetenekleri nedeniyle ekolojik olarak önemli olduğunu söyledi. 

Meşe ağaçlarının melezleşme eğilimi var ve farklı iklim koşullarında hayatta kalabiliyorlar. Big Bend gibi geniş bir alanda meşe ağaçları arasındaki genetik çizgiler sık sık melezleme nedeniyle bulanıklaşabiliyor. Bu nedenle, araştırmacıların ağacın DNA'sının önceki Q. tardifolia ile eşleştiğini de doğrulaması önemli. Onaylanırsa, sonraki adımlar daha da kritik olacak.

San Antonio Botanik Bahçeleri koruma görevlisi Michael Eason, “Bize ikinci bir şans verildi ve bunu mahvedemeyiz. Bu ağacı mutlaka yaşatacağız” diyor.

Yorumlar