Yaşam

Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan emeklilere tavsiyeler

Yaşamın Evreleri: Hangi Dönemde Ne Yapmalı? sorusuna yanıt aranan programda İlber Ortaylı emeklilere bakın neler önerdi?

Prof. Dr. İlber Ortaylıdan emeklilere tavsiyeler

Her hafta Perşembe günleri Psikolog Pınar Sabancı’nın moderatörlüğünde Zorlu PSM YouTube kanalında yayınlanan, Türkiye’nin sevilen isimlerinin hayat deneyimlerinin sahneye taşındığı ‘Pınar Sabancı ile Yaşadım Demek İçin Ne Yapmalı?’ programıda bu hafta “Yaşamın Evreleri: Hangi Dönemde Ne Yapmalı?" sorusuna yanıt arandı. 

Pınar Sabancı’nın programının konuğu Prof. Dr. İlber Ortaylı oldu.  

İlber Ortaylı, “Çocukluğun ilk dönemlerinde bir çocuk neyle meşgul olmalı veya ne yapıyor olmalı ebeveynler açısından bunu merak ediyorum?” sorusunu soran Pınar Sabancı’ya, “Çocuğun bazı şeylere doyması, görmesi ilerideki hayatı bakımından çok önemli. En azından oyuncakla tatmin olacak. Tabii bu böyle namütenahi sınırsız oyuncak demek değil, tadını çıkaracak, bazı şeylerin tadına varacak ama aşırıya gitmeyecek. Beslenmesinin dışında şefkat görecek, sevgi görecek. ” yanıtını verdi.

İlber Ortaylı: Emekli de olsan evinde oturmayacaksın

İlber Ortaylı, “50’li yaşlar, olgunluk yaşlarının başladığı bir evre. Bu zamanı nasıl değerlendirecek insanlar?” sorusunu soran Pınar Sabancı’ya, “Gayet basit, evinde oturmayacaksın. Yani emekli olmuş olabilirsin ama saat 9:00'da değilse de sabah 11:00'de evinden çıkmanı tavsiye ediyorum. Evinde oturamazsın yani böyle bir şey yok. Sabah 9:00’da yahut 8:00’de evden çıkmak seni eskiden çok yoruyordu. Bunu tabii ki artık yapma. Daha rahat otur, kahveni daha yayıla yayıla iç, gazeteni evinde oku fakat sokağa çık lütfen. ‘Efendim ne yapacağım ben sokakta’ diye soracaklar, bugün Türkiye'de mesela her yerde bir müze var. Her şehirde, kasabada artık bir kütüphane var yani değişik yerler var görecek, bunları görebilirsiniz. Emeklilik demek durgunluk demek değil. ” yanıtını verdi.

“Boş duran insan pek fazla yaşamaz”

İlber Ortaylı, “Tüm konuklarıma sorduğum soruya gelecek olursak, yaşadım demek için ne yapmalı?” sorusunu soran Pınar Sabancı’ya, “Boş durmayacaksınız o kadar. Hatalarınızla birlikte sevabınız da olur. Devamlı düşünüp bir şey yapmak lazım. Yani boş duran insan pek fazla yaşamaz.” açıklamasında bulundu.

Yorumlar