Yaşam

Einstein'ın dil çıkaran fotoğrafının hikayesi

Einstein'ın dil çıkan fotoğrafı ne zaman, nerede ve nasıl çekildi? Fotoğraf çekildiğinde Einstein kaç yaşındaydı?

Einsteinın dil çıkaran fotoğrafının hikayesi

Ünlü bilim insanı Albert Einstein'ın dil çıkartan fotoğrafını muhtemelen pek çok kez görmüşsünüzdür?  Peki, bu fotoğrafın nasıl çekildiğini biliyor musunuz? 

İşte Einstein'ın ikonik fotoğrafının hikayesi

Albert Einstein, karmaşık zihninin yanı sıra çok eğlenceli kişiliğiyle de tanınan bir isimdi. Bunun en iyi örneklerinden biri, artık ikonik hale gelmiş olan kırpılmış bir portre fotoğrafı. Ancak bu fotoğrafın arkasındaki gerçek hikayeyi muhtemelen çok az insan biliyor.

Fotoğraf, 14 Mart 1951'de, Einstein'ın 72. doğum gününde Arthur Sasse tarafından çekildi. Fotoğrafın kırpılmamış tam halinde, Einstein, bir otomobilde eşi Elsa ve İleri Araştırmalar Enstitüsü başkanı Dr. Frank Aydelotte arasında otururken gözüküyor.

Anlatılana göre, doğum günü kutlamasından New Jersey, Princeton'daki evlerine gitmek için ayrılırken, Einstein'dan pek çok kez kameralara gülümsemesi istendi.

SpaceX'in son Crew-5 uçuşunda sürpriz bir görevli vardı: Albert EinsteinSpaceX'in son Crew-5 uçuşunda sürpriz bir görevli vardı: Albert Einstein

Sasse son bir fotoğraf istediğinde ünlü bilim insanı, meydan okurcasına artık ünlü olan ifadeyi gösterdi. Einstein ortaya çıkan fotoğrafı o kadar beğendi ki, imzalayıp şaka olsun diye arkadaşlarına göndermek için hemen birden fazla kopya sipariş etti. Daha sonra bu fotoğrafı tebrik kartları oluşturmak için bile kullandı.

Söylenilenlere göre Einstein, başkalarının onun eğlencesine engel olmasına pek izin vermezdi. Şaka yapmada hızlıydı ve nadiren çorap giyerdi (ayakkabıların aynı iş için yeterli olduğunu düşünüyordu), bıyığını ve saçını uzatırdı ve verandasında kabarık pembe terliklerini giyerken röportajlar verirdi.

Eğlenceye büyük bir önem veriyordu. Ancak yine de, Sasse fotoğrafı yayınlanmak üzere editörlere gönderdiğinde, Einstein'ın itibarı göz önüne alındığında, bu fotoğrafı halka açık bir şekilde yayınlamanın uygun olup olmadığını tartıştılar. Neyse ki Sasse’nin, büyük bilim insanının bu fotoğrafı ne kadar beğendiğini anlatması sayesinde yayınlandı.

chip.com.tr

Yorumlar