Yaşam

Eğer kediler olmasaydı

İnsanların pek çoğu kedileri artık sadece sevimli ve mamayla beslenen şirin yaratıklar olarak algılansa da onların vahşi avcılık yetenekleri dünyayı yaşanır kılan etkenlerden biri.

Eğer kediler olmasaydı

"Kediler,  küçük hayvanların en çok korkması gereken yetenekli avcılar ve zor şartlarda dahi avlanarak hayatta kalmayı  başarabilecek kabiliyetteler" diyor Purdue Üniversitesi İnsan-Hayvan Bağları Merkezi direktörü ve veteriner Prof. Alan Beck.

Eğer, ahırlarda ve tahıl depolama alanlarındaki fareleri ve sıçanları kediler avlamasa, dünya insanlar için yaşaması çok daha zor bir yer olacaktı. Kemirgenlerin nüfusunu kontrol altında tutmak açısından kedi pençeleri hayati önem taşıyor.

Kedilerin insan beslenmesine katkısı büyük

Prof. Alan Beck, "Örneğin Hindistan'da, kediler, kemirgenler nedeniyle yok edilmesi muhtemel tahıl miktarını korumakta önemli rol üstleniyorlar. Yani insanların kedileri beslediği bir açıdan doğru olsa da kediler olmasa, insanların beslenmesi de zor olacaktı.

1997 yılında yapılan İngiltere'de yapılan araştırmaya göre; ortalama bir ev kedisi, altı ay içinde 11'den fazla hayvan avlıyor(fareler, kuşlar, kurbağalar vb.) Buna göre İngiltere'deki 9 milyon kedinin yılda 200 milyona yakın küçük hayvanı öldürdüğü tahmin ediliyor. 

Kediler olmasa fare sayısı katlanarak artacaktı

Kediler aniden ortadan kaybolursa kemirgen popülasyonun artış hızı hayli korkunç derecede fazlalaşıyor. Kemirgen popülasyonunun artması, pek çok ekolojik etkiyi de tetikliyor. 

1979 yılında Yeni Zelanda'da yapılan araştırmaya göre; kedilerin küçük bir adadan taşındığında, yerel sıçan popülasyonunu hızla dört katına çıkmış.

 Kediler olmasa,  pek çok hayvan türü de yok olacaktı

Sıçan sayısı arttıkça, yumurtalarını farelerinin yediği deniz kuşlarının popülasyonunu hızla azalmış.

Bu verilere göre Dünyadaki yaklaşık 220 milyon evcil kedinin tümü yok olursa, deniz kuşlarının nesilleri, dünya çapında yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.

 Prof. Beck, "Bütün türler, birbirlerini nufüs açısından  etkiliyor.  Kediler olmasaydı, zincirleme bir reaksiyonla pek çok hayvan türü de olmayabilirdi. Halen kedileri miskin miskin uyuyan canlılar olarak görüyorsanız, herhalde artık bundan çok daha fazlasını temsil ettiklerini görmüşsünüzdür" diyor.

Yorumlar