Yaşam

Darıca'nın dişi sakilerinin, erkek hasreti bitti

160’ın üzerinde canlı ve 300’ün üzerinde bitki türü ile otuz yıldır ziyaretçileri ağırlayan Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Park'ın yeni sakini 4 yaşındaki beyaz yüzlü saki

Darıcanın dişi sakilerinin, erkek  hasreti bitti

Kocaeli'nin darıca ilçesindeki Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nda; hayvanlar aleminin Pitheciidae familyasından, Güney Amerika'ya özgü, Kolombiya, Peru, kuzey Bolivya ve Brezilya'da yaşayan garip görünüşlü Yeni Dünya maymunu Saki'nin (Saki maymunu - Pithecia) iki dişi bireyi yaşıyordu. Yeni gelen erkek  ile saki maymunu sayısı 3'e çıktı.

FYZoo Ailesi’nin yeni üyesi: Beyaz yüzlü saki

Koruma altında 160’ın üzerinde canlı ve 300’ün üzerinde bitki türü ile otuz yıldır faaliyet gösteren Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, tehlike altındaki türleri korumak ve nesillerinin devamını sağlamak amacı ile çalışmalarını yürütmeye devam ediyor.

Koruma altında olan 160’ın üzerinde canlı ve 300’ün üzerinde bitki türü ile zengin botanik atmosferi içinde ziyaretçilerini ağırlayan Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’na yeni bir üye katıldı.

Çekya’nın Plzen Hayvanat Bahçesi’nden Türkiye'ye geldi

Çekya’nın Plzen Hayvanat Bahçesi’nden 2020 doğumlu genç bir erkek beyaz yüzlü saki üreme programı kapsamında parka getirildi. Parkta bulunan iki dişi sakiye eş olarak getirilen bu yeni bireyin, türün korunmasına ve üreme programının başarısına katkıda bulunması bekleniyor.

Erkek beyaz yüzlü saki, siyah kürkü, kırmızımsı beyaz alnı, yüzü ve boğazı ile dişilerden belirgin bir şekilde ayrılıyor. Bu canlılar, cinsiyetler arasındaki renk ve boyut farklılıklarıyla dikkat çekici bir cinsel dimorfizm sergiliyorlar. Erkeklerin yüzleri dişilere kıyasla daha beyaz ve vücut ölçüleri daha büyük oluyor. Bu özel tür, hem CITES II listesinde yer alıyor hem de IUCN tarafından kırmızı listeye alınmış durumda. Koruma altına alınmış olmaları türün neslinin devamı için gerekli önlemlerin alınmasını zorunlu kılıyor.

FYZoo'un  yeni üyesinin parktaki dişi sakilerle çiftleşerek türün devamlılığını sağlaması ve popülasyonun genetik çeşitliliğini artırması amaçlanıyor.

Yorumlar