Medya ve Sinema-TV

Metro-Goldwyn-Mayer, Amazon'a satıldı

Amazon, Metro-Goldwyn-Mayer Studios’u resmen satın aldı. Teknoloji devi, aylardır süren anlaşmanın şartlarını tamamlayarak köklü stüdyoyu satın aldı.

Metro-Goldwyn-Mayer, Amazona satıldı

Beş büyük Hollywood stüdyosu arasında yer alan MGM, 1924 yılına kadar uzanan devasa bir film ve televizyon dizisi arşivine sahip. Söz konusu arşivde 4.000’den fazla film ve 17.000 televizyon yapımı bulunuyor. Stüdyo, James Bond ve Rocky gibi kazançlı uzun soluklu serilerinin yanı sıra Gone with the Wind ve The Wizard of Oz gibi klasik yapımlar üzerinde de hak sahibi.

MGM’in tüm film stüdyosunu satma arzusuyla ilgili ilk söylentiler 2020’nin sonlarında başladı. Finansal sıkıntılar yaşayan ve mali krizlerle boğuşan Metro-Goldwyn-Mayer, özellikle son James Bond filmi No Time to Die’ın Covid-19 nedeniyle defalarca ertelenmesi nedeniyle de birçok sorun yaşadı. Mayıs 2020’de Amazon’un stüdyoyu satın almakla ilgilendiği haberleri yayıldı. Çok geçmeden aynı ay içerisinde 8,45 Milyar dolarlık bir anlaşma sonrası satın alım işlemleri başladı.

Metro-Goldwyn-Mayer’in iflasını ilan etmesinden bu yana geçen on yılda Hollywood stüdyosu, varlıklarını satma kararına yol açan bir dizi fon ve holding şirketinin elindeydi. Birçok potansiyel alıcı, stüdyonun yüksek fiyat etiketi nedeniyle bu kararlarından vazgeçti. Ancak Amazon, şimdiye kadarki en büyük ikinci satın alımı için gerekli ödemeyi yapmaya hazırdı. Söz konusu işlemlerin ardından Federal Ticaret Komisyonu tarafından bir rekabet soruşturması da açılmıştı. Ancak yapılan incelemelerden sonra anlaşmadaki tüm pürüzlerin giderildiği açıklandı.

Avrupa Komisyonu geçen günlerde söz konusu satın alma işleminin Avrupa’da herhangi bir rekabet sorununa yol açmayacağını açıklamıştı. ABD’li kurumlardan da onayın gelmesiyle süreç tamamlanmış oldu.

Metro-Goldwyn-Mayer İçerikleri Amazon Prime Video’da Yer Alacak

Amazon, MGM’i ve bağlı tüm mülklerini satın almak için resmi olarak 8,5 milyar dolarlık bir anlaşmayı tamamladığını bildirdi. Anlaşma henüz kapandığı için anlaşmanın tam yapısı hakkında ayrıntı yok. Amazon’dan bir temsilci, MGM’in halihazırda devam eden proje listesinde herhangi bir değişiklik öngörmediklerini ve tüm MGM içeriğini Prime Video’ya özel yapmayı planlamadıklarını bildirdi.

Amazon yetkilisi ayrıca James Bond serisinde değişiklik yapma planları olmadığını da aktardı. MGM’in belki de en değerli ve prestijli mülkü olan James Bond’u ile ilgili planlar eskisi gibi devam edecek. Açıklamalar doğrultusunda yeni oyuncu seçimi sonrasında yaratıcı kontrolün büyük ölçüde Eon Productions ve uzun süredir yapımcılar arasında yer alan Barbara Broccoli ve Michael G. Wilson’ın elinde kalacağı görülüyor.

Kuruluşundan bu yana 85 yıl geçen köklü stüdyo, 4 binden fazla film, 17 bine yakın dizi bölümü içeriğine sahip. Bunların 180’i Akademi, 100’ü de Emmy ödüllü. İçeriklerin büyük bir çoğunluğunun Amazon Prime Video’da yer alması bekleniyor.

Yorumlar