Sağlık

Ülkelere göre Koronavirüs varyantları

Kovit 19 virüsünün hangi varyantı, kaç ülkede görüldü?

Ülkelere göre Koronavirüs varyantları

Corornavirus'e (Korornavirüs) neden olan Covid 19 (Kovit 19) virüsünün, Hindistan'dan çıkan Delta varyantı dünyaya yayılmayı sürüdürürken, Alfa, Beta, Gama ve Lambda varyantları da bazı ülkelerde dikkat çekici yaygınlığa sahip. 

Delta Varyantı: Koronavirüsün Delta varyantı ilk olarak Hindistan`da görülmüştü. En az 98 ülkeye yayılan varyant nedeniyle bazı ülkelerde tedbirler yeniden artırıldı.

Beta Varyantı: COVID-19`un "B.1.351" adını taşıyan Beta varyantı, ilk kez Ekim 2020`de Güney Afrika`da tespit edildi. Varyant daha sonra en az 68 ülkede görüldü. Varyantın, Güney Afrika`da 2020 sonbaharından bu yılın başına kadar görülen vaka artışında etkili olduğu düşünülüyor.

Alfa Varyantı:  İlk kez Eylül 2020`de İngiltere`de tespit edildi. 110`dan fazla ülkeye yayılan varyant, İngiltere`de hakim tip haline geldi.

Gama Varyantı:  İlk kez Japonya`da Ocak 2020`de Brezilya`dan gelen yolcularda tespit edildi. Varyantın kökeni Brezilya olarak kayıtlara geçti. En az 37 ülkede görülen varyantın, virüsün aminoasitlerinde 17 değişim yarattığı biliniyor.

Lambda Varyantı:  İlk olarak 2020 Aralık ayında Peru`da ortaya çıkan Lambda varyantı ise giderek yayılıyor. Lambda varyantı bugüne kadar 30 ülkeye yayıldı. Dünya Sağlık Örgütü, Peru`da Lambda`nın nisan ayından bu yana varyantlar için test edilen yeni enfeksiyonların yüzde 81`inden sorumlu olduğunu belirtiyor. Bilim insanları, bu varyantın daha bulaşıcı ve aşılara karşı daha dirençli olabileceğinden de endişe ediyor.

Yorumlar