Sağlık

Koronavirüs'ün 32 mutasyonu olan süper varyantı yayılıyor

Koronavirüs'ün yeni mutasyonu süper varyantı, süper varyant olarak tanımlanıyor ve Afrika üzerinden yayılıyor.

Koronavirüsün 32 mutasyonu olan süper varyantı yayılıyor

Yeni Koronavirüs varyantı: 

Güney Afrika ve Botsvana'da 9 kişide görülen B.1.1.529 varyantı, "süper varyant" olarak nitelendiriliyor ve 32 mutasyonu olduğu biliniyor.

Şimdilik düşük görülme sıklığına sahip bu varyanta karşı mevcut aşıların etkili olup olmadığına ilişkin araştırmalar sürüyor.

Pakistan, Güney Afrika ülkelerinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yeni varyantı sebebiyle 6 Afrika ülkesine ve Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'ne seyahat kısıtlaması başlattı.

Güney Afrika Cumhuriyeti ile Botsvana'da, Kovid-19'un çok sayıda mutasyona uğramış Nu varyantı tespit edilirken, yeni varyantın ekonomik toparlanmayı olumsuz etkileyeceğine yönelik endişeler pay piyasalarında haftanın son işlem gününün sert satıcılı geçmesine sebep oldu.

ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri başta olmak üzere dünya genelinde birçok ülke Kovid-19'un Nu varyantı nedeniyle Güney Afrika başta olmak üzere bazı Afrika ülkelerine seyahat kısıtlaması uygulayacağını duyururken, Kovid-19 tedbirlerini de yeniden artırdı.

Öte yandan, Alman biyoteknoloji firması BioNTech, Kovid-19'un Nu varyantı üzerinde araştırmalara başlandığını ve mevcut aşıda yeni bir ayarlama gerekip gerekmediğini tespit etmek için de 2 hafta içinde laboratuvar verisi beklediğini bildirdi.

Türkiye'de henüz NU Varyantına rastlanmadı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Farklı ülkelerde ortaya çıkan varyantlara bağlı gelişmeleri izliyor ve ülkemizin dışarıyla teması konusunda önlem alıyoruz. Gündemde olan Nu (omicron) varyantına karşı en erken önlem alan ülkelerdeniz. Türkiye'de en yaygın varyant Delta varyantıdır. Nu varyantına rastlanmamıştır." açıklamasında bulundu.

Nu varyantı kaynaklı artan vakalar sebebiyle Botsvana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’den Türkiye'ye tüm sınır kapılarından giriş yasaklandı.


 

Yorumlar