Sağlık

Koronavirüs varyatları yeninden isimlendirildi

Dünya Sağlık Örgütü, bilinen Koronavirüs mutasyonların isimlerini değiştirdi.

Koronavirüs varyatları yeninden isimlendirildi

Bir amacı da hastalıkları belli konum isimleriyle adlandırmanın getirdiği negatif etkiyi engellemek olan Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yeni isimlendirme sisteminde, Kovit 19 (Covid-19) varyantlarında yaşanan karışıklıkları çözmek amacıyla, varyatın ilk keşfedildiği tarihle ilişkilendirilen grek harfleri kullanılacak. 

Buna Göre Covid 19 Varyantlarının yeni isimleri şöyle: 

B.1.1.7: İngiltere varyantı olarak biliniyordu. Artık adına "Alfa" denecek.

B.1.351: Güney Afrika varyantı olarak biliniyordu. Artık adına "Beta" denecek.

P.1: Brezilya varyantı olarak biliniyordu. Artık adına "Beta" denecek.

B.1.617.2: Hindistan varyantı olarak biliniyordu. Artık adına "Delta" denecek.   

Yeni isimlendirme sistemi, bilim insanlarının varyantları referans verirken kullandığı yöntemi değiştirmeyecek olsa da DSÖ'ya göre toplum ve medyanın işini kolaylaştıracak.

DSÖ monuyla ilgili basın açıklamasında "Avantajları olmasına rağmen, bu bilimsel isimlerin söylenmesi ve hatırlanması zor olabilir ve yanlış yazılabilirler. Ayrıca, varyantların tespit edildikleri yerlere göre isimlendirilmesi de farklı çağrışımlar getirebilir ve damgalayıcı ve ayrımcı olabilir. DSÖ olarak haber bültenlerinde bu negatif etkilerden kaçınmak ve kamu iletişimini basitleştirmek için ulusal yetkilileri, medya kuruluşlarını ve diğerlerini bu yeni etiketleri benimsemeye teşvik ediyor" ifadelerini kullandı.

Yorumlar