Sağlık

Konuşmada bozulmalar da kanser belirtisi olabilir

Ağız içi kanseri, yutak kanseri, geniz kanseri, burun kanseri, gırtlak kanseri ve hipofiz bezi kanseri gibi baş ve boyun kanserlerinin türlerine ait belirtileri gözden kaçırmamak gerekiyor.

Konuşmada bozulmalar da kanser belirtisi olabilir

Türkiye’de en sık gırtlak kanseri görülüyor. Batılı ülkelerde ise ağız içi kanser türlerine daha sık rastlanıyor. Geniz bölgesinde oluşan kanser türleri onları takip ediyor.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ziya Saltürk, “Baş boyun kanserlerinde en önemli faktör sigara kullanımı. Sigaranın bırakılması halinde bu bölgedeki kanserlerin oluşumu yüzde 95 oranında önlenebiliyor. Bununla birlikte nikel, odun tozu gibi çeşitli mesleği maruziyetler de önemli rol oynuyor. Bunun dışında yoğun kimyasal maddeler ile çalışan kişilerin ve marangozların maske kullanması oldukça önemli. Ayrıca tütsülü yiyeceklerden de uzak durulmalı. Özellikle reflü diyeti son dönemde üzerinde durulan önlemler arasında sayılabilir” dedi.

Dikkat edilmesi gereken kanser belirtileri

Baş-boyun kanserlerinin ilk belirtileri tümörün yerine göre farklılıklar gösterebildiğini vurgulayan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ziya Saltürk, “Ses kısıklığı, nefes darlığı, boyunda şişlik, kitle oluşması, bazen burun kanamaları, konuşmada bozulmalar ve dil hareketlerindeki kısıtlamaların tümü belirti olabilir. Hastanın şikayetlerine göre rutin kulak burun boğaz muayenesi yapılarak endoskopik değerlendirmeler yapıyoruz. Endoskopikdeğerlendirmelerde şüpheli alanları değerlendirip ona göre gerekli biyopsileri yapıp ardından tanıyı koyuyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar