Sağlık

Karpuz ve peynirin tadına aldanıp, fazla yememek gerek

Yazın dayanılmaz lezzeti karpuz peynir menüsünün miktarı abartılırsa, ciltte sivilce sorunlarından kan şekeri yüksekliğine ve karaciğerde yağlanmaya kadar pek çok sorun çıkarabiliyor.

Karpuz ve peynirin tadına aldanıp, fazla yememek gerek

Karpuz ve beyaz peynir ikilisi, Türk insanının lezzet alışkanlıkları içerisinde özel bir yere sahip. Genelde sabah kahvaltısında veya öğle yemeklerinde tercih edilen beyaz peyni ve karpuz ikilisi,  protein içeren beyaz peynirin ve yüksek şekerli karpuzun besin dengesi de sağlık açısından yararlı.

Ama uzmanlar bu iki lezzet konusunda dikkatli olma konusunda uyarıyor. Çünkü bu lezzetli ikilinin fazla miktarda yenilmesi sağlık sorunlarına davetiye çıkartabiliyor.

Karpuz - peynir ikilisinin miktarının abartılmaması gerektiğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, “Bu ikili, günde bir kez ara öğün olarak ve haftada en fazla 3-4 kez yenilmeli. Fazlası ciltte sivilce sorunlarından kan şekeri yüksekliğine ve karaciğerde yağlanmaya uzanan bir dizi soruna neden olabiliyor” uyarısında bulundu: 

Karpuz ve Peynir ikilisi ana öğün olarak yenmemeli

Karpuzlu Peynirli Salata tarifiKarpuzlu Peynirli Salata nasıl yapılır?

 

Su yönünden zengin içeriğe sahip olan karpuz, serinlemek için en çok tercih edilen meyvelerin başında geliyor. Aynı zamanda karpuz potasyum içeriğinden dolayı kas ve eklem ağrılarına da iyi gelir. Özellikle spor sonrasında karpuz suyu içmek kas sistemi için çok faydalıdır. Ancak karpuz birçok faydasının yanı sıra şeker oranı yüksek bir meyve olduğu için fazla yenilmesi özellikle diyabet hastalarında alarm zillerinin çalmasına yol açabiliyor. Bu nedenle karpuzun yanında iyi bir protein kaynağı olan peyniri de tüketmenin kan şekerini dengelemeye ve tokluk süresini uzatmaya yardımcı olur. Bu ikili diyetlerde ara öğün için kullanılan en uygun seçeneklerden biridir. Karpuz-peyniri tek başına öğün olarak kullanmak sakıncalıdır. Karpuz, şeker oranı yüksek olduğundan insülin salgısını artırıp göbek çevresi yağlanmasına sebep olur. Peynirin fazla tüketilmesi de vücuda gereğinden fazla yağ ve tuz alınması, yani kilo anlamına gelebilir. Bu nedenle karpuz-peynir ikilisinde porsiyon miktarı göz önünde tutulmalı.

Karpuz - Peynir yerken ideal porsiyon miktarı 

Peki, ideal porsiyon miktarı nedir? Ara öğün olarak iki ince dilim karpuz ile bir dilim peynirin yeterli. Karpuz fazla yenildiğinde kan şekeri dengesi bozuluyor ve daha hızlı acıkmaya, fazla yemeye neden oluyor. Ayrıca mide ve bağırsak düzeni etkilendiği için gaz ve şişkinlik gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bir başka tehlike de karpuzun içeriğindeki fazla şekerin karaciğer yağlanması gibi sorunlara yol açabilme riski. Peynirin aşırı yenilmesi de tuz nedeniyle tansiyon sorunlarına, ciltte sivilcelere ve yüksek yağ içeriği nedeniyle fazla kiloya dönüşebiliyor.

Yorumlar