Sağlık

Karın zarı kanseri nedir, belirtileri nelerdir?

Tıbbi adı peritoneal karsinomatozis olan karın zarı kanseri, başka bir kanserin karın zarına yayılmasıyla sonucu oluşur. Nadiren başka sebebe bağlı olmayan primer periton kanseri de olabilir.

 Karın zarı kanseri nedir, belirtileri nelerdir?

Karın duvarlarının iç yüzünü ve bu boşlukta yer alan organları koruyan ve saran zara "karın zarı" veya "periton" denir. Periton, bağ dokularıyla karın duvarının iç yüzüne ve organlara yapışıktır. Karın içi organları kaplayan ince bir tabaka olan karın zarının (peritonun) kötü huylu tümör hücreleri tarafından kaplanmasına peritoneal karsinomatozis yani karın zarı kanseri denir. Genellikle ileri evrelerde teşhis edilen bu kanser türü başka bir kanserin karın zarına yayılması sonucu oluşur. Ancak nadiren başka sebebe bağlı olmayan primer periton kanseri de olabilir.

Doç. Dr. Mustafa Kaplan, genellikle yumurtalık, rahim, rahim ağzı gibi jinekolojik kanserler ile kalın barsak, mide, pankreas, safra kesesi, safra yolları gibi gastrointestinal sistem kanserlerinin Periton kanserine neden olduğunu, meme ve akciğer kanserinin de bazen karın zarına yayılıp peritoneal karsinomatozis yapabildiğini belirtiyor.

"Meme ve akciğer kanseri de karın zarına yayılıp peritoneal karsinomatozis yapabilir. Direkt peritonun kendi kanseri, mezotelyoma da görülebilir. Mezotelyoma özellikle evleri boyamada asbestin yaygın kullanıldığı Nevşehir’in bazı bölgelerinde aynı ailede çok fazla kişide görülmüştür ancak çok nadir bir tümördür. Bazen apendiks organında görülen mukosel de yaygın karın zarı kanserine sebep olabilmektedir" açıklamasını yapan Doç. Dr. Mustafa Kaplan, "Periton içerisine yerleşmiş olan tümör hücreleri peritonun açıklıklarından bütün peritona ve altındaki organlara yayılabilir. Peritoneal karsinomatozis olan kişilerde karın zarı etkilendiği için karında yoğun su birikmesi görülür. Peritoneal karsinomatozis bebeklerde ve çocuklarda çok nadirdir ama bazı çocukluk çağı kanserlerinde de görülebilir." hatırlatmasında  bulunuyor. 

Karın zarı kanseri kimlerde olur?

Nedeni belli olmayan karın zarı kanserine yakalanma konusunda yapılan araştırmalarda bazı kişilerin risk taşıdığı düşünülmektedir. 

İleri yaş bir risk faktörüdür. 60 yaşın üzerindeki kişilerde daha çok görülmektedir.
Genetik faktörler önemlidir. Kişinin ailesindeki karın zarı kanseri öyküsü riski artırmaktadır.
Kadınlarda meme kanseri geçmişi olması önemli bir etkendir.
Obezite ve durağan yaşamın diğer kanser türlerinde olduğu gibi karın zarı kanserinde etkili olduğu bilinmektedir. 
Rahim içindeki endometrium tabakasının rahmin dışındaki bölgelerde büyümesi sonucu gelişen ve sıklıkla ağrıyla başlayan endometriozisin karın zarı kanseri gelişiminde etkili olduğu belirlenmiştir.

Karın zarı kanserinin 10 belirtisi

Karın zarı kanseri, ilk evresi boyunca hiç belirti göstermeyebilir. Sebep olan kanser araştırılırken hastanın tomografi veya PET gibi sonuçlarında karın zarı tutulumu görülür. Ameliyat için açılan hastanın karın zarında yama tarzında tümör odakları görülebilir. İlerleyen dönemde ise şu belirtiler başlayabilir:

  • Karında periton sıvısı yani asit birikmesi ve buna bağlı göbek fıtığı ile nefes darlığı gibi şikayetler
  • Karın ağrısı ve karında şişkinlik hissi
  • İştahsızlık, yemek yemede isteksiz olma
  • İdrar ve dışkı alışkanlıklarındaki değişiklik
  • Kas erimesi
  • Bulantı ve kabızlık bazen de ishalin olması
  • Özellikle ayak bileklerinin şişmesi
  • Solunum problemlerinin başlaması
  • Olağandışı kilo alımı ya da kilo kaybının ortaya çıkması
  • Aşırı yorgunluk yaşanması

Tümör hücrelerinin büyümesi karın içindeki diğer organlarda fonksiyon bozukluklarına sebep olabilir. Örnek olarak, bağırsaklarda daralmaya bağlı tıkanıklıklar veya idrar akışının engellenmesine bağlı böbrek yetmezliği ortaya çıkabilir. 

 

Yorumlar