Sağlık

Her gün saç yıkamak sağlıklı değil

Sağlıklı ve parlak saçlara kavuşmanın ipuçları

Her gün saç yıkamak sağlıklı değil

Sağlıklı saçlara sahip olmanın ilk adımı düzenli ve yeterli beslenme, kaliteli uyku ve stresten uzak durmaktan geçiyor.

DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzm. Dr. Belma Türsen, sağlıklı saçlara sahip olmak için öncelikli düzenli ve yeterli beslenme, kaliteli uyku ve stres kontrolüne dikkat etmek gerektiğini hatırlatıyor.

Besinlerdeki proteinler, amino asitler, esansiyel yağ asitleri, vitamin ve mineraller saç için yapı taşlarını oluşturuyor. Çinko, demir, selenyum, bakır, biotin ve diğer B grubu vitaminler, A, E, D ve C vitaminleri hem saçın uzamasında hem de dökülmeyi azaltmada fayda sağlıyor. Mevsiminde yenilen meyve ve sebze, kuruyemişler, et, yoğurt ve özellikle yumurtanın tüm vitamin ve minerallerle saçları beslemeye yardımcı olur.

Sigara derideki kan dolaşımını bozduğu için saçın beslenmesini engeller, bu nedenle içilmemesi daha iyidir.

Sık yıkamak hem saçları kurutabileceğini hem de saçlı derinin doğal florasını bozarak cildi hassaslaştırıp dökülmesini tetikleyebilir. Aksi bir durum yoksa saçlarını gün aşırı yıkamayın.

Saç tipinize uygun olmayan şampuan ve saç kremleri de dökülmeye neden olabilir. Saç ve derisi yağlı ise bu duruma uygun şampuanlarla daha az dökülen ve rahat saçlar elde edilebilir.

Saç uçları kuru ise güvenilir ve doğal formüllü saç bakım ürünleri ile müdahele edebiliriz.

Saç uçlarını 6 ila 8 haftada bir kestirmek ve çok sıkarak uzun süreli toplamamak gerekir. Bazen ameliyat sonrası, psikolojik travmalarla birlikte, ağır diyetlerin ardından, tiroid hastalığı, karaciğer ve böbrek hastalığı, demir eksikliği anemisi gibi durumlarda saçınız dökülebilir. Bu hallerde doktorlardan tavsiye almak gerekir. 

Yorumlar