Sağlık

Hemoroid sanılan kalın bağırsak kanseri belirtileri

Kalın bağırsak kanserleri kansere bağlı ölümlerde ön sıralarda geliyor ve belirtileri basur ile karıştırılabiliyor.

Hemoroid sanılan kalın bağırsak kanseri belirtileri

Kalın bağırsak kanserleri, ülkemizde ve dünyada en yaygın kanser türleri arasında yer alıyor. Belirtilerinin genellikle hemoroid ile karıştırılması, hastalığın tanı ve tedavisinin gecikmesine neden olabiliyor.

Memorial Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Erhan Reis, kolorektal kanserler hakkında bilgi verdi. 

Ölümcül hastalıklar arasında ön sıralarda yer alıyor

İnsanlarda en sık görülen kanserler arasında üçüncü sırada izlenen kalın bağırsak kanserleri, kansere bağlı ölümlerde de ikinci sırada yer almaktadır. Kalın bağırsak kanserlerine neden olabilecek pek çok faktör bulunmakla birlikte; beslenme alışkanlıkları, alkol, şişmanlık, hareketsiz yaşam tarzı, sigara, iltihabi bağırsak sendromu (İBH) ve yüzde 15-20 oranında genetik faktörler bu nedenlerin başında gelmektedir. Egzersiz yapmak, folik asit, aspirin, kalsiyum ve D vitamini takviyesinin kalın bağırsak kanserlerine karşı koruyucu olabileceği belirtilmekte beraber; özellikle toplumda 50 yaş üzerindeki kişilerde kolonoskopi ile tarama yapılması hayati önem taşımaktadır  

Hemoroidim var, geçer demeyin

Kalın bağırsak kanserleri, hastalığın yerleşim yerine göre klinik bulgular vermektedir. Kalın bağırsağın sağ tarafında yerleşen kanserlerde kansızlığa (anemi ) bağlı halsizlik önemli bir belirti olurken; sol taraf yerleşimli kanserlerde tuvalet alışkanlıklarında değişiklikler, şişkinlik, kanama, bağırsak tıkanması gibi bulgular daha erkenden ortaya çıkabilmektedir. Özellikle rektum kanseri denilen kalın bağırsağın son kısım kanserleri tuvalette kanama, sık tuvalet yapma isteği gibi şikayetlere neden olur. Bu belirtiler de pek çok kişi tarafından hemoroid gibi hastalıklara yorumlanır. Maalesef bu durum hastalığın tanı ve tedavisinin gecikmesine sebep olur.  

Aile öyküsü olanlar yakın takip altında olmalı 

Kalın bağırsak kanserleri daha çok 50 yaş üzeri insanlarda görülse de, her yaş grubunda izlenebilmektedir. Özellikle ailesinde kalın bağırsak kanseri olan kişilerin daha yakından ve erken yaş grubunda takip edilmesi çok önemlidir.  

Kolonoskopik inceleme yapılması gerekebilir

Kolorektal kanserler ve diğer hastalıkların tanısı öncelikle hastanın şikayetlerinin iyi irdelenmesi, dikkatli bir muayene ile konulmaktadır. Hastalığın özelliğine göre; kolonoskopik inceleme, tomografi, MR gibi görüntüleme tetkikleri de tanı ve tedavinin planlanmasında önem taşımaktadır. Kanser tanısı almış hastalarda ise bazen PET-CT incelemesi de gerekebilmektedir. 

 

Yorumlar