Mitoloji

Gizemli Teotihuacan Uygarlığına dair bilinen gerçekler

Mexico City kentinin 50 kilometre kuzeydoğusunda kalıntıları Mezoamerikan kenti Teotihuacan, Tanrıların Yaratıldığı Ter anlamına geliyor Aztek

Gizemli Teotihuacan Uygarlığına dair bilinen gerçekler

Azteklerden önce Güney Amerika'nın en önemli kenti olduğu varsayılan Teotihuacan, Meksika’nın gizemli bir medeniyetidir. Milat'tan yaklaşık 750 yıl önce şehrin bir ayaklanma ya da iç savaş sırasında yandığı anlaşılmaktadır.  Azteklerin hac alanı olarak kullandığı kenti kuran  Teotihuacan Uygarlığı, geçmişten bu yana gizemini koruyan medeniyetlerden birisi.

Teotihuacan’ları bu denli gizemli kılan nedenlerin başında yapılan arkeolojik kazılarda herhangi bir yazılı kaynağa ulaşılamaması. Ama bulunan eşya ve dinsel törenlerine ait bulgular, Teotihuacan’lar hakkında bazı ipuçları veriyor.  Teotihuacan Uygarlığı, Güneş ve Ay Piramidi, Anaerkil Yapısı, Çifçilik Yapan Halkı ile daha çok araştırılmayı bekliyor.

İnside-mexico.com "Teotihuacan Medeniyeti: Önemli Gerçekler" başlıklı yazısının Türkçe çevirisini sizlere kayiprihtim.com'dan Rabia Elif Özcan'ın çevirisi ile sunuyoruz: 

1. Arkeolojik Teotihuacan bölgesi, Meksika’nın 64 kilometre kuzeybatısında yer alır. Burası büyük olasılıkla bin haneden oluşan, gelişmiş ve büyük bir şehir devleti olarak tarihe geçmiştir.

2. Teotihuacan’un milattan önce 400 yıllarında kurulmuştur. Şehrin, milattan sonra 400’lü yıllarda 200 bin kişilik nüfusa ulaştığı tahmin ediliyor.

3. Teotihuacan halkı, Totonac’ların soyundan gelmektedir.

4. Teotihuacan’lılar Nahuatl dilini konuşmuşlardır. Nahuatl Aztek ve Mayalar dahik Güney Amerika halklarına verilen genel addır. 

5. Güneş Piramidi, kentin uzamını belirleyen unsur olmuştur.

6.Teotihuacan uygarlığının ilk dönemlerinde anaerkil bir toplum anlayışı hâkim olmuştur.

7. Teotihuacan arkeoloji bölgesi; kusursuz bir dağılımla yerleştirilmiş tapınaklar, saraylar, mahalleler, satıcılar, zanaatkâr alanlardan oluşmaktadır. Bunun yanı sıra dini kutlamaların yapıldığı ve adakların verildiği geniş meydanlar da mevcuttur. Bu yerleşim, eğimli ve düzlemsel bir yapıya sahiptir.

8. Teotihuacan dininde pek çok tanrı bulunmaktadır. Bu da onların politeist bir din anlayışını benimsediğini gösterir.

9. En önemli piramitler, Güneş ve Ay Tapınakları’dır.

10. Ay Piramidi ve törensel meydanı, Quetzalcoatl Sarayı olarak adlandırılmıştır. İsmin anlamı, ilahî kelebektir.

11. Güneş piramidinin merdivenleri belirli ölçülerle açılandırılmıştır: her bir basamağın derinliği, bir ayak uzunluğundadır.

12. Teotihuacan halkı mimari teknik olarak süslü rölyeflerden oluşan duvar ayakları, binaların dış yüzlerinde de alçıdan mazgallar kullanmıştır. Yapılarını duvar resimleriyle süslemişlerdir.

13. Geleneksel danslar; bereket tanrısı, Fünya, Güneş, Quetzalcoatl gibi farklı tanrılara adanmış törenlerin bir parçası olmuştur.

14. Kutlamalarda çalışan müzik enstrümanları, kilden yapılma bir çeşit flüttür. Yapısı itibariyle keskin notalar elde edilmiştir. Bu flütlere ayrıca ziller eşlik etmiştir.

15. Teotihuacan halkı çiftçilikle uğraşmıştır. Hasatları, genellikle mısır, balkabağı, Hint inciri ve yüzyıl bitkisinden oluşmuştur.

16. Hastalıklara mistik yöntemlerle şifa aramışlar, doğal ilaçlar kullanmışlardır. Din ve bilimi karıştırarak Meksika Bitkibilimi’nin ilk adımlarını atmışlardır.

17. Toprak işlemesinde taş karışımı olarak obsidyen ve kayalardan yararlanmışlardır. Bu şekilde yüzyıl bitkisinin liflerini işlemişlerdir.

18. Teotihuacan halkı, kıyafetlerini yine yüzyıl bitkisinin liflerinden yapmıştır. Daha sonra bunları, bitki ve minerallerden elde ettikleri boyalarla renklendirmişlerdir.

19. Teotihuacan’lar seramik sanatında ustalaşmıştır. Kapaklı muhteşem vazolar, bitki ve insan benzeri gemiler yapmış, killerden elde ettikleri kiremit rengine boyamışlardır.

20. Meksika’ya özgü bir tür olan Quetzal kuşunun tüylerinden, deniz kabuklarından, kakaodan, yeşim taşından, kopal ve pamuktan mücevherler ve saç süsleri yapmışlardır.

21. Teotihuacan bölgesi günümüzde, UNESCO’nun İnsanlık Kültürel Mirası ilan edilmiştir.

Yorumlar