Kültür Sanat

Yazar Bülent Akkoç vefat etti

Türk bilimkurgu edebiyatının önemli isimlerinden yazar, editör ve yayıncı Bülent Akkoç hayatını kaybetti.

Yazar Bülent Akkoç vefat etti

Yerli bilimkurgu edebiyatının önemli isimlerinden  yazar, editör ve yayıncı Bülent Akkoç 63 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Şubat 2019’da evinde geçirdiği bir kaza sonrası bitkisel hayata giren Bülent Akkoç'un 3 yıl sonra vefat ettiği açıklandı. Akkoç’un cenazesi İstanbul, Zeytinburnu’ndaki Ayvalık Mezarlığı’na defnedilecek.

Bülent Akkoç kimdir?

1958’de İstanbul’da doğan ve 1965 yılından bu yana bilimkurgu ile içli dışlı olan Akkoç, özellikle yerli edebiyat alanında hazırlanmış birçok dergiye katkı sundu. 1977 yılında X-Bilinmeyen bilimkurgu dergisi ile daha geniş çevrelere adını duyuran Akkoç, Ocak 1980’de Göktaşı adında bir dergi yayınına başlamış ve 3 sayı boyunca devam etmesini sağladı. Ocak 1989 tarihinde ise Öncü adıyla yine bir aylık dergi yayınına başladı ve 1 yıl boyunca devam ettirdi.

Tüm bunların arasında Bülent Akkoç ismi en çok Atılgan dergisi ile tanındı. Ocak 1996’da Hakan Alpin’in sahibi olduğu derginin yayın yönetmenliğini görevini Akkoç üstlendi. Yazar, dergi yayın hayatına son verene dek katkıda bulunan isimler arasında yer aldı. Atılgan, dergi olmanın yanı sıra Atılgan Yayınları adıyla bir yayınevine de dönüştü. Akkoç, yayınevinin de başındaki isimdi. Ayrıca ilk sayısı Nisan 1988’de yayımlanan Çağdaş Sanat Bilim-Kurgu dergisine de öyküleriyle katkıda bulundu.

Bülent Akkoç, katkıda bulunduğu eserler dışında ayrıca iyi bir arşivciydi. Kendisi Jülide Kayaş’la Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi’nde Nisan 2018’de gerçekleştirdiği bir söyleşide, türü sevmeye başladığı 60’lı yıllardan bu yana; gazete kupürlerinden dergilere, çıkan derlemelerden romanlara kadar birçok içeriği sakladığını ve iyi bir koleksiyona sahip olduğunu ifade etmişti.

Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği’nin (FABİSAD) düzenlediği 2019 GİO Ödülleri’nde bilimkurguya büyük katkılarından dolayı Bülent Akkoç’a Mavi Anka Onur Ödülü verilmişti.

Hakan Tunç - kayiprihtim.com

Yorumlar