Kültür Sanat

Sivrihisar Uluslararası Nasreddin Hoca Kültür ve Sanat Festivali başladı

Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde belediye tarafından düzenlenen Uluslararası Nasreddin Hoca Kültür ve Sanat Festivali'nin açılışı gerçekleştirildi.

Sivrihisar Uluslararası Nasreddin Hoca Kültür ve Sanat Festivali başladı

Etkinlik, Nasreddin Hoca'nın sandukası ve kızı Fatma Hatun'un mezarının bulunduğu bölgenin ziyaret edilmesiyle başladı.

Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, Açık Hava Heykel Müzesi alanındaki törende yaptığı konuşmada, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

Festivalin, Sivrihisar'ın Türkiye ve tüm dünyaya tanıtılması için önemli olduğunu belirten Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "2014 yılından beri Sivrihisar ilçesi Hamid Yüzügüllü başkanımızın öncülüğünde her alanda çok büyük atılımlar gerçekleştirdi. Bu kısa sürede Sivrihisar'da elektrik, doğal gaz, kanalizasyon, içme suyu altyapı çalışmaları tamamlandı. Bir belediyenin en asli görevi olan bu konularda Sivrihisar'ın eksikliklerini tamamlayan değerli başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Ama bununla da yetinmedi, ilçedeki 78 mahallemizde kaldırım ve asfalt çalışmaları gerçekleştirdi. 13 cadde ve sokağımızdaki binaların restorasyon çalışmaları tamamlandı. Sivrihisar OSB'nin altyapı ve üstyapı çalışmaları tamamlandı. Bunlara ilave olarak bu dönemde Sivrihisar Devlet Hastanesine 88 yataklı ek bina yapıldı. İlçe belediyesinin ve başkanımızın özel girişimi ve gayretleriyle 75 park ve 90 bin metrekare alan yeşil alana dönüştürüldü."

 Doç. Dr. Salim Atay: Nasreddin Hoca büyük bir bilgin

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay ise bir Sivrihisarlı olarak ilçede bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Sivrihisar'ın son yıllarda büyük gelişim gösterdiğini ifade eden Atay, şunları söyledi: "Nasreddin Hoca dehasıyla, yeteneğiyle, sağduyusuyla tüm dünyaya mal olmuş bir isim. Nasreddin Hoca ayrıca büyük bir bilgin, düşünce adamı, bir yönetim gurusu. Nasreddin Hoca, ahilik kültürünün öncülerindendir. Dünyadaki ahilik kültürüne de öncülük etmiştir aynı zamanda. Burada bulunan Türkiye, ABD, Moldova, Sırbistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Letonya'dan gelen grupların ortak dansı ise bir kardeşlik görüntüsü, bundan dolayı çok mutlu oldum."

Konuşmaların ardından sahneye teker teker çıkan dans gruplarının ülkelerine özgü gösterileri ilgiyle izlendi.

Festivalin açılışına, Aydın Milletvekili Metin Yavuz, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Letonya'nın Ankara Büyükelçisi Peteris Vaivars, Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü ile çok sayıda vatandaş katıldı.

El sanatlarının tanıtıldığı, konserler, geleneksel çocuk oyunları ve sportif etkinliklerle sürecek festival, 3 Temmuz Pazar akşamı sona erecek.

Eskişehir'in yeni "Nasreddin Hoca"sı

Sigorta acentesi Ömer Özgeneci, geçen sene vefat eden 29 yıllık "temsili Nasreddin Hoca" Mustafa Karatepe'nin ardından Sivrihisar Uluslararası Nasreddin Hoca Kültür ve Sanat Festivali'nde ilk defa boy gösterdi.

 Sivrihisar'da, 1992 yılından itibaren festival, şenlik, tanıtım günleri gibi etkinliklerde temsili Nasreddin Hoca görevini üstlenen Karatepe, geçen yıl eylül ayında kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Eski adıyla ilçenin Hortu köyünde (Nasreddin Hoca Mahallesi) 1208 yılında dünyaya geldiği bilinen Türk mizahının en büyük nüktecisi ve halk filozofu, dünyayı güldüren ve düşündüren Nasreddin Hoca'yı Türkiye'nin dört bir yanındaki çeşitli etkinliklerde temsil etmek üzere bu görevi üstlenecek kişi için arayışa giren Sivrihisar Belediyesi, ilçede sigorta acenteliği yapan 54 yaşındaki Ömer Özgeneci'ye teklifte bulundu.

Sivrihisar Uluslararası Nasreddin Hoca Kültür ve Sanat Festivali'nde, ünlü mizah ustasını canlandıracak Özgeneci, Nasreddin Hoca Mahallesi'ndeki DSİ Nasreddin Hoca Göleti'ne "maya çalarak" vatandaşları, "dünyanın merkezi"nde 1-3 Temmuz'daki etkinliklere davet etti.

Geleneği gelecek nesillere aktaracak evli ve iki çocuk babası Ömer Özgeneci, kendisinden önce görevi en iyi şekilde yapan Mustafa Karatepe'nin vefatından büyük üzüntü duyduğunu söyledi.

Gönüllere taht kuran Nasreddin Hoca'yı temsil etmenin kendisi için büyük bir onur olduğunu belirten Özgeneci, "Nasreddin Hoca olmak benim için çok güzel bir duygu. Hayatımın en önemli dönüm noktalarından biri. Hem güldürürken düşündüren hem de memleketlimin torunlarından, onun ailesinden olmak gibi bir şey." dedi.

Yurt içi ve yurt dışından katılım sağlanacak festivalde ilk kez Nasreddin Hoca'yı canlandıracağını aktaran Özgeneci, elinden geldiğince bu görevi yerine getireceğini ifade etti.

Özgeneci, Nasreddin Hoca'yı temsil ettiği zamanlarda işlerini eşine emanet ettiğini anlatarak, şöyle konuştu: "Nasreddin Hoca sadece fıkra demek değil. Çünkü fıkranın içinde bir şeyleri insanların kalbine yerleştiriyor. İnsanların söylemeye cesaret edemeyecekleri şeyleri o mizahla insanların kalp duvarlarına, gönül duvarlarına tebessümle, insanların gönlünü, kalbini kırmadan yerleştiriyor. İnsanları kırmadan, onlara bir şeyleri anlatabilmek kolay bir iş değil. Yani bugün insanları ağlatmak çok kolaydır belki ama güldürmek çok zordur. Bu işi profesyonelce yapmadığım için eksiklerim, hatalarım oluyordur. Bunda da arkadaşlarımın, dostlarımın, ilgililerin desteklerini ve önerilerini önemsiyorum. Ona göre değerlendirmeler yapıyorum. Genelde Sivrihisar'da yetişen herkes Nasreddin Hoca'nın torunu olduğu için hazır cevap vermeye alışkındır. Genelde doğaçlama olarak yapıyorum bu işi. Veriyor Allah, biz de söylüyoruz mikrofona."
 

Yorumlar