Kültür Sanat

Antik Tibet kitapları ve parşömenleri ücretsiz okunabiliyor

Antik kültürü korumak adına Tibet Kütüphanesi’nin internet sitesine 20.000 nadir el yazması ve parşömen ücretsiz olarak okuyabilir ve indirebilir şekilde yüklendi.

Antik Tibet kitapları ve parşömenleri ücretsiz okunabiliyor

Çin’in güney-batısındaki Tibet Özerk Bölgesi’nin başkenti Lhasa’da yer alan antik Tibet kitapları çevrim içi erişime açıldı. Dileyenler eserleri ücretsiz olarak okuyabilir ve indirebiliyor. Tabi eserleri anlamak için dili bilmek de şart.

Kütüphanede Tibetli bilim insanlarının biyografileri ve 12. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar Tibet ve Budizm tarihiyle ilgili  bilgiler de yer alıyor.

China Daily'nin haberine göre; Antik kitapların hassas durumlarını korumak adına kütüphane kitapları tararken ileri düzey teknoloji kullandı. Asıl nüshalara zarar vermeden, hiç dokunmadan eserler yüksek çözünürlükte tarandı. Korsan yayıncılığı engellemek adına da tedbirler alındı.

Ücretsiz Erişime Açılan Antik Tibet Kitapları ile Kültür ve Tarih Araştırmaları merkezi yetkililerden Penpa Tsering “Bu sene başta biyografiler olmak üzere birçok kitap platforma dahil edildi. Kitaplar antik Tibet toplumu, ekonomisi ve gelenekleriyle ilgili mühim bilgiler taşıyor. Tibet kültürü ve tarihi üzerine çalışma yapmak artık daha kolay. Eskiden az sayıda araştırmacı Tibet kültürü hakkında kitapları okuyabiliyordu, çünkü başvuru süreçleri uzun ve meşakkatliydi. Şimdiyse araştırmacılar dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar internet üzerinden bu bilgilere kolayca erişme imkanına sahip oldu Gelecekte bu tip platformların daha da yaygınlaşacağına ve Çin kültürünün korunması için kullanılacağına inanıyorum.” dedi.

Kitapları ücretsiz okumak isteyenler için adres: https://tibetanlibrary.org/tibetan-books-and-manuscript-library/

Yorumlar