Hristiyanlık

25 Aralık Noel Bayramı ayinlerle kutladı

Hz. İsa'nın doğum günü olarak kabul edilen 25 Aralık Noel Bayramı ayinlerle kutlandı.

25 Aralık Noel Bayramı ayinlerle kutladı

Türkiye'de yaşayan Hıristiyan vatandaşlar Hz. İsa'nın doğum günü olarak kabul edilen 25 Aralık Noel Bayramı'nı kutladı.

İstanbul'daki Katolik cemaati, Taksim İstiklal Caddesi'ndeki St. Antuan Kilisesi'nde düzenlenen ayinde Hz. İsa'nın doğuşu canlandırıldı. Ayine, turistler de ilgi gösterdi.

Taksim'deki Saint Antuan Kilisesi'nde, "Noel Gecesi" ve "Mesih İsa'nın Doğuşu" adında gerçekleşen ayinde, ilahiler söylendi, İncil'den bölümler okundu. İngilizce, Lehçe ve İtalyanca dualar edilen ayine, İstanbul'da bulunan turistler de katıldı. 

Daha sonra cemaat üyeleri Hazreti İsa'yı anlatan ilahiler söyleyerek, tütsüler eşliğinde mum yakıp dua etti.

Hristiyanlar, 24 Aralık'ı 25 Aralık'a bağlayan gece, Hazreti İsa'nın doğum gününü kutluyor.

Hatay'daki Noel Kutlamaları

Hatay Valisi Rahmi Doğan ve beraberindeki heyet, Antakya Ortodoks Kilisesi'ni ziyaret ederek, Hristiyanların Noel Bayramı'nı kutladı.

Doğan, Antakya Ortodoks Kilisesi'ndeki ziyarette yaptığı konuşmada, tüm Hristiyan vatandaşların Noel Bayramı'nı tebrik etti.

Antakya'nın yüzyıllardır medeniyetlere beşiklik yaptığını belirten Doğan, "Bayramlar sevincin arttığı, birlik ve beraberliğin coşkuya karıştığı günlerdir. Ben de Hristiyan vatandaşlarımızın Noel Bayramı'nı tebrik ediyorum. Bizler onlarla bu toprakta yaşamaktan mutluyuz. Eminim ki onlar da bizlerle beraber bu toprakta yaşamaktan mutlu. Sokaklarımıza, caddelerimize, sosyal yapımıza renk katıyorlar. Böyle bir coşkunun Antakya'da yaşanması tüm sosyal kesimler için sevindirici." dedi.

Rum Ortodoks Kilisesi Vakıf Başkanı Fadi Hurigil ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Hatay'ın sevginin başkenti olduğunu vurguladı.

Hatay'daki barış ve kardeşlik ortamının tüm dünyaya örnek teşkil ettiğini vurgulayan Hurigil, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Aynı anda Allah'a yakarışların sunulduğu, ezan sesinin çan sesine, çan sesinin hazan sesine karıştığı, 3 semavi dinin mensuplarının kucaklaştığı Antakya, acı ve gözyaşının eksik olmadığı dünyamızda tüm insanlığın en temel özlemi olan barış ve huzurun yaşandığı müstesna şehirlerden bir tanesidir. Sayın Valimiz ve protokol üyeleri Noel Bayramımızın tebriği için kilisemize geldiniz ve bayramımıza farklı bir tat, anlam kattınız.Yeni yılda Antakya'daki barış ve kardeşlik ortamının tüm dünyada olmasını dilerim."

Konuşmaların ardından Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan hediyeler konuklara dağıtıldı. 

Ziyarete Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, Yahudi Cemaati Vakfı Başkanı Şaul Cenudioğlu, Antakya Protestan Kilisesi Ruhani Lideri Yakup Chang, Antakya Katolik Kilisesi Papazı Domanico Bertogli ve Alevi cemaati temsilcisi Nasreddin Eskiocak da katıldı.

Mersin'de Noel kutlaması

Mersin'de Latin İtalyan Katolik Kilisesi ve Ortodoks Kilisesi'nde ayin yapıldı. 

Kentteki Hristiyan vatandaşlar, Noel için renklendirilip ışıklarla donatılan merkez Akdeniz ilçesindeki Latin İtalyan Katolik Kilisesi'nde düzenlenen ayinde buluştu.

Rahip Francis Dondu'nun yönettiği ayinde, Hazreti İsa'nın doğumunu konu alan ilahiler ve İncil'den bölümler okundu. 

İlahiler söyleyen Hristiyan vatandaşlar, mum yakıp dualar etti. 

Cumhuriyet Alanı'ndaki Mersin Ortodoks Kilisesi'nde düzenlenen ayinde de katılımcılar, ilahiler eşliğinde dua ederek Noel'i kutladı.

Mardin'de Süryaniler de, Hz. İsa'nın doğuşunu simgeleyen Yaldo (Doğuş) Bayramı'nı kutladı. 1600 yıllık Kırklar Kilisesi'ndeki ayin için gelen Süryaniler, çocuk korosunun Süryanice ve Türkçe ilahilerini dinledi. Midyat ilçesinde de Mort İşmuni Kilisesi'nde ayin yapıldı.

Artuklu ilçesindeki tarihi Kırklar Kilisesi'nde Mardin ve Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ile Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz'ün yönettiği ayinde, Hazreti İsa'nın doğduğu mağarada bulunuşu ve ısıtılması, ateş yakılarak canlandırıldı.

Mumlar yakılarak dileklerin tutulduğu törende, erkekler korosu ve ruhani liderler ateşin etrafında dönerken, kızlar korosu da ilahiler okudu. Başta Türkiye olmak üzere bütün dünyanın huzura kavuşması için dualar edildi.

Kilisede Süryani cemaatinin bayramını kutlayan, görevlendirme yapılan Mardin Büyükşehir Belediyesi ekipleri, cemaate bayram şekeri ve kolonya ikram etti.

Kilisenin kabul salonunda düzenlenen bayramlaşmaya Mardin Valisi Mustafa Yaman, Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hüsnü Bengin Efetürk ve İl Müftüsü İsmail Çiçek de katıldı.

Cemaatin bayramını kutlayan Vali Yaman, Süryani vatandaşların doğuş bayramlarında yanlarında olduklarını söyledi.

Her zaman birlikte olduklarını ancak özel günlerin daha anlam kazandığını aktaran Yaman, "Mardin’de güzel bir beraberlik var. Süryani toplumumuzun kıymetli mensuplarına bölgedeki bu huzur ortamının giderek artmasından dolayı sağladıkları katkı sebebiyle teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Başta Mardin olmak üzere iki yıldır bölgede huzurun hakim olduğunu işaret eden Yaman, şöyle devam etti:

"Bütün dualarımız birlik, beraberlik ve huzurun artması yönündeydi, Allah dualarımızı kabul etti. İnanıyoruz ki sınırlarımızın ötesinde olan zulümler de en kısa zamanda bitecek. Bu bölge bundan sonra inşallah huzurun ve barışın tekrar merkezi haline gelecek."

Metropolit Özmen de barış ve huzur dileğinde bulunarak, "Özellikle son zamanlarda bölgemizdeki savaşların dünyadaki savaşların bertaraf edilmesi için dualarımızla ve yaptıklarımızla dile getirmemiz lazım. Dualarımızın çoğu barışın, sevginin ve saygının aramızda olması için. Umarız bu özel gün bütün bu güzelliklerin aramızda olmasına vesile olur." diye konuştu.

Metropolit Özmen, kendilerini yalnız bırakmayan Yaman ve devlet yöneticilerine teşekkür etti.

Süryani vatandaşlardan Ayda Bayruğ ise hoşgörü şehri Mardin'de 4 bayramın birlikte kutlandığını belirterek, "Mardin dillerin ve dinlerin şehri burada 4 bayramı birlikte kutluyoruz. Herkes gıptayla bakıyor, mutluyuz.'' dedi.

Midyat ilçesindeki Mort İşmuni Kilisesi’nde düzenlenen ayini, Mor Gabriel Manastırı ve Turabdin Metropoliti Samuel Aktaş yönetti.

Ayinde ilahiler okundu, mumlar yakıldı, dua edildi, ayine katılanlar kutsandı. Tüm dünyada barışın ve huzurun hakim olması için dua edildi.

Ayinin ardından Metropolit Samuel Aktaş, Papaz İshak Ergün, Midyat Kiliseleri Vakfı Başkanı Anto Nuay ve Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakus Ergün, bayramlaşmaya gelen misafirlerin tebriklerini kabul etti

Bayramlaşmaya, Müslüman ve Ezidi vatandaşlar da katıldı.

Midyat Süryani Kadim Kiliseleri Vakfı Başkanı Anto Nuay yaptığı açıklamada, "Süryani, Ezidi ve Müslüman kardeşlerimiz bayramlaşmaya geliyor. Biz de onların bayramlarına gidiyoruz. Her zaman Midyat ilçemizde senede altı dini bayramı birlikte kutlanıyor. Herkesten memnunuz. Hepimiz kardeş gibi yaşıyoruz." diye konuştu.

Meryem İrelya Nuay da bayramın çok güzel geçtiğini, çocuklarla bayramlaşmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Hatay'daki Antakya Ortodoks Kilisesi'nde düzenlenen ayine 4 bin kişi katıldı. Kiliseye gelen Hıristiyan vatandaşlar, mum yakıp, dilekler dileyerek dünya barışı için dua etti.

Diyarbakır'da Sur'daki tarihi Meryem Ana Süryani Kilisesi'nde düzenlenen Noel ayinine kentteki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Türkiye'nin çeşitli yerlerinde yaşayan Süryaniler ve yurt dışından gelen davetliler katıldı.

Diyarbakır'daki tarihi Sur ilçesindeki Meryem Ana Kilisesi'nde Papaz Yusuf Akbulut'un yönettiği ayinde ilahiler seslendirildi, dualar okundu. Süryani cemaat üyelerinin mum yakıp dua ettiği ayinin sonunda kiliseye gelenlere, çörek ve şeker ikram edildi.

Papaz Akbulut, yaptığı açıklamada, İsa peygamberin dünyaya gelişi dolayısıyla bugünü kutladıklarını hatırlattı.

Noel dolayısıyla ayin yapıp ve dilekte bulunduklarını ifade eden Akbulut, "Doğuş bayramının dünyaya barış, kardeşlik ve huzur getirmesini diliyoruz. Kutlamaya yurt dışından gelenler de katılıyor. Hafta içi olduğu için bu kadar katılım beklemiyorduk." dedi.

Ayine katılan Fildişi Sahilli 27 yaşındaki Koutouan Stanıe de kilisede bayramı kutlamaktan dolayı çok mutlu olduğunu dile getirerek, "Bugün tüm insanlar ve Diyarbakır insanı için dua ettim." ifadelerini kullandı.

Hırvatistan, Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk ve Kosova'da Noel ayinleri düzenlendi
Batı Balkan ülkeleri Hırvatistan, Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk ve Kosova'da Hz. İsa'nın doğum günü olarak kutlanan Noel Bayramı dolayısıyla ayinler düzenlendi.
Bölge ülkelerinde yaşayan Katolikler, Noel ayinlerine katılmak üzere sabahı erken saatlerinden itibaren kiliselere gitti.
Katolik nüfusun en yoğun olduğu bölge ülkesi Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'deki merkezi Noel ayinine yoğun katılım oldu. Zagreb Katedrali'nde Kardinal Josip Bozanic'in yönettiği ayine Başbakan Andrej Plenkovic ile Meclis Başkanı Gordan Jandrokovic de katıldı. Bozanic, burada yaptığı konuşmada, Ortadoğu'daki savaşların sona ermesi ve barışın sağlanması temennisinde bulundu.
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki İsa'nın Kalbi Katedrali'nde de ayin düzenlendi. Bosna Hersekli Katoliklerin dini lideri Kardinal Vinko Puljic'in yönettiği ayinde dua edildi, ilahiler söylendi.
Bölgenin en küçük ülkesi Karadağ'da da Noel ayini düzenlenirken, başkent Podgorica'daki İsa'nın Kalbi Kilisesi'nde Psikopos Vintor Ganc'ın yönettiği ayinde dünya barışı ve huzuru için dua edildi.
Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki Kral İsa Kilisesi'nde düzenlenen ayine  çok sayıda Katolik katıldı.
Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki Aziz Paul Katedrali'nde düzenlenen ve Tiran Başpiskoposu George Frendo'nun yönettiği ayinde de barış için dualar edildi.
Kosova'nın başkenti Priştine'deki Rahibe Teresa Katedrali'nde de Noel ayini düzenlendi.

Irak'ta Noel Ayini Kutlamaları

Irak'ın başkenti Bağdat'ta, Noel kutlamaları kapsamında yeniden açılışı yapılan eski Meryem Azra Kilisesi'nde ayin düzenlendi.

Tunus'ta Noel Ayini Kutlamaları

Başkent Tunus'ta, Noel dolayısıyla Saint-Vincent-de-Paul Katedrali'nde ayin düzenlendi.

Yorumlar