Diğer

Burun yağlanması, nedenleri ve çözüm yolları

Yaygın görülebilen bir sorun olan burnun yağlanması, burundaki yağ bezlerinin çok fazla sebum üretmesinden kaynaklanır. Sebum nedir, nasıl önlenir?

Burun yağlanması, nedenleri ve çözüm yolları

Dermatoloji Uzmanı Dr. Mehtap Kıdır burun yağlanması, nedenleri ve çözüm yolları ile ilgili soruları yanıtladı.

Cildimiz 1,5-2 metrekare boyutunda vücudumuzun en büyük organıdır. Cildimizin en üst katmanı olan doğal yağ asitleri, seramit ve kolesterolden oluşan sebum dediğimiz yağlı bir tabaka ile kaplıdır

Burun neden yağlanır? Burun yağlanmasının sebepleri ne?

Cildin kuru, yağlı veya karma halini belirleyen sebumun miktarıdır. Sebum yağ bezlerinin meydana getirdiği salgıdır.  Eğer sebum üretimi fazla olursa cilt yağlı olur ve deri üretilen bu sebumu atmak için gözenekleri daha geniş hale getirir. Cildin sebum salgısını belirleyen temel etken genetik sebeplerdir. Ancak kullanılan bazı ilaçlar, hormonal dengesizlikler, cilt yapısına uygun olmayan kozmetiklerin kullanımı, beslenme şekli ve stres de sebum salgısının artmasına neden olarak cilt yağlanmasını arttırır. Temizliğe dikkat edilmezse, özellikle cilt akşamları yıkanıp arındırılmazsa gözenekler sebum ile tıkanarak dahada genişler ve siyah kirli bir görüntü oluşturur. Yüzümüzde özellikle burun üzerinde sebum salgısı ve dolayısı ile gözenek genişliği daha fazladır. Bu durum hemen hemen tüm cilt tiplerinde görülür. Kişinin cildi kuru bile olsa burun üzeri yağlı ve geniş gözenekli olabilir”

Peki, burun yağlanması nasıl geçer?

Kişinin cildi  kuru bile olsa burun yağlanması görülebilir.

Yüzümüzü kirlerden ve makyajdan arındırırken burun üzerini daha dikkatli ve elimizle masaj yaparak arındırmamız ve arındırdığımız gözeneklerin sıkılaşması içinde sonrasında bir tonik (alkolsüz olması önemli) kullanmamız gerekir. Tonik uygulamayı temizliğin ve arındırmanın bir devamı gibi düşünmeliyiz.

Akşamları cilt temizliği sonrası hem sebum salgısını azaltan hem de gözenek çaplarını küçülten salisilik asit, retinol, azeleik asit, alfa hidroksi asit gibi etken maddelerden herhangi birini içeren bir ürün kullanmak gerekir. Bu ajanlar kullanıldıkları süre içinde etkilidirler, kullanmayı bıraktığımızda bir süre sonra tekrar burunda yağlanma ve gözeneklerde genişleme başlar.

Tüm bu etken maddeler cildi aynı zamanda kurutan maddelerdir. Eğer burun derisi dışındaki yüz alanları kuru ise bu etken maddeler sadece burun üzerine de uygulanabilir. Bu ürünlerin kullanımına bağlı deride kuruluk ve pullanma olursa bunun içinde su bazlı bir nemlendirici kullanılabilir.

Burunda yağlanma ve gözeneklerde tıkanmayı arttıran yağlı nemlendiricileri burun üzerine sürmemek gerekiyor.

Tüm bu etken maddelerin günlük kullanımı dışında haftada 1 veya 2 kez sadece burun üzerine kil maskesi uygulanması burun yağlanmasını azaltarak gözeneklerin sıkılaşmasını da sağlayacaktır.

formsante.com.tr

Yorumlar