Yurt

Sarıçalı Milli Parkında kızıl geyik katliamı

Soyları tehlikede olduğu için koruma altına alınan kızıl geyiklerin Milli Park kapsamına alınan Sarıçalı Dağı Milli Parkında topluca avlandığı tespit edildi.

Sarıçalı Milli Parkında kızıl geyik katliamı

AA'nın haberine göre; Ankara'nın Nallıhan ilçesinde ekipler tarafından düzenlenen operasyonda 23 geyik boynuzu ele geçirildi. Olayla ilgili 2 şüpheli gözaltına alındı.

İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerince Yenice Mahallesinde şüphe üzerinde bir araçta yapılan aramada 23 geyik boynuzu bulundu.

Olayla ilgili iki şüpheli gözaltına alındı.

Şüphelilere ayrıca, Sarıçalı Dağı Milli Parklar Müdürlüğü'nce cezai işlem uygulandı.

Peki bu haber aslında ne anlatıyor?

Ankara'nın Nallıhan ilçesinde ekipler tarafından düzenlenen operasyonda ele geçen 23 geyik boynuzu, büyük ihtimalle 27.10.2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararıyla Milli Park ilan edilen Sarıçalı Dağı Milli Parkında koruma altındaki geyiklerin kaçak avlandığını gösteriyor.

Ancak haberde geyiklerin nerde ne zaman avlandığına, avcıların kaç kişi olduğuna, Milli Parka girip avlanmayı nasıl başardıklarına ve ne kadar ceza ödediklerine dair ayrıntılar yer almıyor. Bu haber sadece bir elin parmaklarını geçmeyen sayıda medya organın internet sayfasında bu kısa metinle yer aldı. Oysa haber medyada çarşaf çarşaf yayınlanan, ekranlarda dakikalarca sunulan 3ç sayfa haberlerinden daha önemli bir facia içeriyordu.

Soyları tehlike altında olmasına rağmen geçtiğimiz yıllarda avlanmaları için Av Turizmi kapsamında ihale açılan hayvanlar arasında yer alan Kızıl Geyikler için açılan ihaleler mahkeme kararları ile de iptal edilmişti. Bir kızıl geyik avlamanın cezası ile geçtiğimiz yıllarda yaklaşı 17 bin Liraya kadar yükseltmişti.

KONUNUN ÖNEMİNİ KÜLTÜREL VE DOĞAL MİRASI İZLEME PLATFORMU FARK ETTİRDİ

İnternette sosyal medya kanallarında kültürel ve doğal mirasın tanınması ve koruması çabaları ile tanınan ve son zamanlarda üye sayısındaki hızlı artışla dikkat çeken "Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu" bu haberin arka planındaki faciayı insanlara fark ettirerek, konunun üzerine gidilmesi gereken önemli adli boyutu olduğuna dikkat çekti.

Konu hakkında açıklamada bulunan Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu Yöneticisi ünlü editör arkeolog ve yazar Nezih Başgelen, "Sarıçalı Dağı Milli Parkı Ankara'ya 185 Km, Nallıhan'a 25 Km mesafede olup 1740 rakıma sahip, doğal dokusu, görünümü ve Uyuz suyu Şelalesi ile önemli peyzaj değerlerini barındırmaktadır. Sarıçalı Dağı Milli Parkı, Ayı, Yaban Domuzu, Kurt, Tilki, Tavşan gibi yaban hayvanlarının yanı sıra Kızıl geyiklerin oldukça yoğun olduğu bir bölgedir. Ülkemizin 46., Ankara ilimizin 3. Milli Parkı olan Sarıçalı Dağı Milli Parkı'nın böyle gözü dönmüş kaçak avcılara karşı daha titiz korunmasını ve cana kıydıktan sonra yakalananlara karşı daha ağır yaptırımlar uygulanmasını diliyoruz" dedi.

Nezih Başgelen haberin içerdiği facianın boyutlarına şu ifadelerle dikkat çekti:  "Ankara'nın Nallıhan ilçesinde ekipler tarafından düzenlenen operasyonda ele geçen 23 geyik boynuzu anlaşılan Sarıçalı Dağı Milli Parkında koruma altındaki en az 12 geyiğin kaçak avcılarca acımasızca katledildiğini gösteriyor. Ülkemizdeki en büyük kara memelisinden biri olan kızıl geyikler Hitit döneminde bu coğrafyada "kırların koruyucu tanrısının" kutsal hayvanı olarak özgür ve insanların saygı duyduğu canlılardı. Bizim onların soylarını kurutmaya ramak kaldığı dönemde Safranbolu / Gürleyik'teki Geyikli Baba'nın yörede son kalan geyikleri insanlar vahşice tüketirken söylediği "ah" sanki o günden beri tüm ülkemizin üzerinde. İki yakamız bir türlü bir araya gelmiyor doğal felaketler bir bir peşine geliyor. Doğanın korunması ve doğa ile yaşam arasındaki hassas dengenin gözetilmesi açısından artık daha bilinçli olacağımız bir dönemin olmasını diliyorum. Keşke ormanlarımızın içinde bizlerden korkuları olmadan geyik sürülerimiz ve diğer yaban türleri dolaşabilse. Nallıhan'daki bu vahşeti tüm yüreğimle kınıyorum. Bu katliama neden olanların iki yakasının bir araya gelmemesini de diliyorum. . Platformumuzu facebook sayfası olarak https://www.facebook.com/groups/1552372468257798 adresinden, Instagramdan ise https://www.instagram.com/kulturelvedogalmiras/ hesabından takip edebilirsiniz""

www.arkeolojikhaber.com

Yorumlar