Yurt

Bilecik isminin Ertuğrul olarak değiştirilmesi isteniyor

Bilecik kentinin isminin Ertuğrul ya da Ertuğrulgazi olarak değiştirilmesi isteniyor.

Bilecik isminin Ertuğrul olarak değiştirilmesi isteniyor

Bilecik Valisi Tahir Büyükakın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilecik Belediyesince geçen hafta düzenlenen "Uluslararası Marka Değerleriyle Bilecik Sempozyumu"nda, şehrin hangi marka değerleriyle öne çıkacağı konusunun ciddi şekilde masaya yatırıldığını söyledi.

Bu kapsamda Bilecik'in uzun vadede bir vizyon projesiyle nasıl kalkınacağının, geleceğe nasıl hazırlanacağının önemli bir mesele olarak gündeme geldiğini belirten Büyükakın, bu kapsamda "Şehirler kuran şehir Bilecik" konulu bir vizyon çalışması yapılması gerektiği yönünde bir önerilerinin olduğunu aktardı.

Büyükakın, bu kapsamda üç hususun dile getirildiğini ve bunların tartışılmasının istendiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Ertuğrulgazi'nin bundan 736 yıl önce düzenlemiş olduğu ilk toyun bugün yeniden formatlanarak uluslararası hale getirilmesi ve bunun ilimizde yapılması önerisi sunuldu. Bu kapsamda 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' felsefesi çerçevesinde insanlığın huzuruna dair bütün konuların ana tema olarak işlenmesi önerildi. Yapılan önerilerden bir başkası ise şehrin üniversite ve öğrenci şehri olması vizyonuydu. Bütün şehir tartışmaları kapsamında düşünüldüğünde bunun destekleyici bir argüman olduğu da ortadaydı. Bütün şehir tartışmaları ve şehir mimarisi tartışmaları kapsamında değerlendirildiğinde aslında Bilecik'in bir pilot şehir olarak, hem bütün şehir uygulaması hem de şehir mimarisi tartışmaları açısından çok güzel bir örnek olabileceği konuşuldu çünkü birçok şehrin kurulmasına beşiklik etmiş bir kent Bilecik."

- "Mesele marka şehir yaratmak"

Bilecik'in, hem dirilişin hem kuruluşun hem de kurtuluşun şehri olduğunu vurgulayan Büyükakın, şöyle devam etti:

"Bütün bu üç tartışma önerisi bir arada düşünüldüğünde eğer kabul görürse şehrin bir pilot şehir olması söz konusu olursa, yapılacak şeylerden bir tanesi de şehrin isminin konuşulması olacaktır. Bunun da tartışılmasında yarar olduğunu düşünmekteyiz. Bunu ifade ettik. Bu tartışılsın dedik. İsmin değiştirilmesiyle ilgili bir teklifimiz olmadı. Bunun da gündeme alınmasını söyledik. Bu kapsamda şehrin adının Ertuğrul olarak veya Ertuğrulgazi olarak değiştirilmesi veya merkez ilçenin adının Ertuğrulgazi olarak değiştirilmesi de düşünülmeli. Bütün bunların hepsi bir arada tartışıldığında şehre çok ciddi bir marka değeri katacağını düşünüyoruz. Ancak tartışmanın sadece bir kısır ve sığ bir isim değişikliği tartışmasına döndürülmesi kentimiz adına bir değer katmayacaktır. Meselenin bir şehir markası yaratma meselesi olarak düşünülmesi, kısır ve sığ bir isim değişliği tartışmasının ötesinde ele alınması, bir vizyon projesi olarak düşünülmesi gerektiğini düşünüyorum."

- AK Parti İl Başkanı Karabıyık

AK Parti İl Başkanı Fikret Karabıyık da Bilecik'te büyük çınar Osmanlı'nın köklerinin bulunduğunu söyledi.

Karabıyık, Bilecik ismiyle ilgili tartışmaların zaman zaman gündeme geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Buradaki amaç toyun Söğüt'te tekrar toplanması, tüm Türk ve İslam dünyasının tekrar Söğüt'te bir araya ve yönlendirilmesi adına planlanmış bir projenin bir parçası aslında. Bunu bu şekilde değerlendirmek lazım. Sadece bir isim değişikliği yaparak PR çalışması düşünülmüyor. Vali Bey'in söylemek isteği konu aslında buydu ama biraz farklı lanse edildi. Tabii bu projenin bir parçası olarak konuşulmalı, uygun zemin olduğunda tekrardan gündeme getirilmeli. Ayrıca biliyorsunuz bütün şehir ve büyükşehir uygulamasının tüm Türkiye'ye yayılma olasılığı çok yüksek artık. Muhtemelen 2019 seçimlerinden önce bu gündeme gelebilecek ve uygulanabilecek. Biz de bir il belediyesi yani büyükşehir, bütünşehir belediyesi olabileceğiz. Merkez ilçe belediyesi olacak yani fazladan bir belediyemiz olacak."

Burada bir merkez isminin değişmesi, bir isim üretilmesi gerektiğine dikkati çeken Karabıyık, "Burada merkeze hiç dokunulmadan merkez ismi Bilecik ama ilin tamamına Ertuğrul gibi bir söylem geliştirilebilir. Ama dediğim gibi halka rağmen değil, halkla birlikte gündeme getirilecek. Zaten bildiğim kadarıyla hukuken değişiklik talebi oluştuğunda referandum yapılması gerekiyor. Vali Bey'in konuşmasının bütün olarak ele alınması gerekir." dedi.

- Vatandaşlar Bilecik olarak kalmasından yana

Görüş alınan vatandaşlardan İbrahim Aydın, Bilecik isminin değiştirilmesini istemediğini belirterek, "Yapılacak çok daha iyi işler olduğunu düşünüyorum." dedi.

Ertuğrul Gazi Türbesi'ne il dışından ziyarete gelen Fatma Konakçı da kent adının Bilecik olarak kalmasından yana olduğunu dile getirerek, "Önemli olan Ertuğrulgazi'nin felsefesini gelecek kuşaklara aktarmaktır. İsim değişikliğiyle bir yere varılmaz." diye konuştu.

Ziyaretçilerden emekli öğretmen Süreyya İdiz de "Kişilerin kafasında isim kargaşası yaratmanın bir anlamı yok. Bence Bilecik olarak kalmalı." ifadelerini kullandı.

 TBMM Başkanvekili ve CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Vali Tahir Büyükakın'ın "kent isminin Ertuğrul ya da Ertuğrulgazi olarak değiştirilmesi" önerisine ilişkin, "Önemli olan isim değiştirmek değil, tarih boyunca çok sayıda uygarlığın merkezi olan Bilecik'imizi yine hak ettiği yere çıkarmak. Enerjimizi isim tartışmalarına değil, Bilecik'in gelişmesine harcamamız gerekiyor." dedi.

Tüzün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarih boyunca pek çok kavime yurt olmuş topraklarda yaşadıklarını, Hitit, Frig, Kimmer, Lidya, Pers, Makedonya, Bitinya Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı'nın bunlardan sadece bilinenler olduğunu ifade etti.

Bilecik'in, Osmanlı'nın kurulduğu yer olması ve Kurtuluş Savaşı'nda kazanılan destansı zaferlerle cumhuriyetin kuruluşundaki önemi nedeniyle "kuruluşun ve kurtuluşun başkenti" diye adlandırıldığını anımsatan Tüzün, şöyle konuştu:

"Son zamanlarda geliştirilmeye çalışılan bazı akımlar nedeniyle illerimizin adının değiştirilmesi gündeme geliyor. Anadolu'da çok sayıda kentimizde böyle tartışmalar var. Biz, Cumhuriyet'le birlikte 1926'da kanunla konulan Bilecik adından rahatsız değiliz. Osmanlı'dan miras kalan 'Ertuğrul' adına da sahip çıkıyoruz, tarih öncesinden kalan arkeolojik mirasa da. Önemli olan isim değiştirmek değil, tarih boyunca çok sayıda uygarlığın merkezi olan Bilecik'imizi yine hak ettiği yere çıkarmak. Enerjimizi isim tartışmalarına değil, Bilecik'in gelişmesine harcamamız gerekiyor. Biz geçmişimizden, tarihimizden gurur duyuyoruz ama geleceğe bakıyoruz. Enerjimizi Bilecik'in geleneksel değerlerini evrensel noktaya nasıl taşıyabiliriz, buna yoğunlaştırmalıyız."

Tüzün, Bilecik'in tarihi ve kültürü nedeniyle güzel unvanları hak ettiğini dile getirerek, "Ama bunu tartışmaya açmak, yurdumuzun çok sayıda ilinde başka tehlikeli gelişmelerin de yolunu açar, başka başka amaçlarla isim değişiklikleri gündeme gelir." ifadelerini kullandı.

- "1926 yılına kadar Ertuğrul ve Bilecik isimleri bir arada kullanılmış"

AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir ise yazılı açıklamasında, Osmanlı'nın son döneminde, devletin idari yapısının, 1864 yılında yayınlanan Vilayet Nizamnamesi ile yeniden şekillendirildiğini belirterek, vilayetin, liva (sancak), kaza, köy idari yapıda yeni isimlendirmeler olduğunu ifade etti.

Bilecik'in, Söğüt, Yenişehir, İznik, İnegöl, merkezi Bursa olan Hüdavendigar vilayetinin kazaları olarak idare edilirken, 30 Ağustos 1885 tarihinde II. Abdülhamid döneminde, Bilecik Merkezli Ertuğrul Sancağının kurulduğunu, Söğüt, İnegöl ve Yenişehir'in Ertuğrul Sancağına bağlandığını bildirdi. Eldemir, şunları kaydetti:

''23 Nisan 1920 yılında kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev yapan iki milletvekili Ertuğrul mebusları olarak isimlendirilmiş ve görev yapmışlardır. 29 Ağustos 1926 yılına kadar Ertuğrul ve Bilecik isimleri bir arada kullanılmaya devam etmiştir. İki isim çeşitli karışıklıklara sebebiyet vermesinin önüne geçme maksadı ile Bilecik ismi kullanılmaya karar verilmiştir. Anlaşılacağı üzere Bilecik bir merkezin ismi iken Ertuğrul daha geniş bir alanı kapsayan bir isimdir. Zaman zaman hemşehrilerimiz, Ertuğrul ismi üzerinden fikirlerini beyan etmişlerdir. Sayın valimiz de bu konuda fikrini beyan etmiştir. Konunun gündeme geldiği yer bir sempozyumdur. 'Uluslararası Marka Değerleriyle Bilecik' konulu sempozyumda, Bilecik'in bir marka değeri olan 'Ertuğrul' isminin konuşulması doğaldır. Önümüzdeki zamanlarda bir gün mutlaka gündeme gelecek olan ''Bütün Şehir'' kapsamında, hem Bilecik hem de Ertuğrul isimleri şehrimizin bir değeri olarak bundan önce olduğu gibi bundan sonra da gündemde olacaktır. Sonuç olarak Bilecik de bizimdir Ertuğrul da bizimdir.''

Yorumlar