Dünya

Yunanistan'ın son kralı 2. Konstantinos öldü

Yunanistan'ın son Kralı İkinci Konstantinos, 82 yaşında hayata veda etti.

Yunanistanın son kralı 2. Konstantinos öldü

Yunan Devlet Ajansı AMNA'nın haberine göre, bir süredir ciddi sağlık sorunları yaşayan ve son günlerinde Kovid-19'la da mücadele eden Konstantinos, önceki akşam dünya hayatına veda etti.

 Yunanistan'ın son Kralı İkinci Konstantinos 

Başkent Atina'nın Paleo Psihiko semtinde Haziran 1940'ta dünyaya gelen İkinci Konstantinos, 1964'ten Yunanistan'da monarşinin referandumla kaldırıldığı 1973'e kadar "Yunanistan Kralı" unvanını taşımıştı. 1974'teki ikinci referandumla Yunanistan'daki Krallık rejimi nihai olarak kaldırılmıştı.

Eski Kral, Aralık 1967'de ülkedeki Albaylar cuntasının diktatör rejimine karşı düzenlediği hareketin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından yurt dışına çıkmıştı.

Yunan hükümeti, 1994'te eski Kral'ı Yunan vatandaşlığından da çıkarmıştı.

İtalya ve İngiltere'de yaşayan İkinci Konstantinos, son yıllarında ise Yunanistan'da yaşamayı tercih etmişti.

Kraliyet mülkünün kamulaştırılması nedeniyle tazminat talep eden eski Kral'a Yunan devleti, 2003'te 13 milyon avronun üzerinde tazminat ödemişti.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in başkanlığında bugün yetkililerle yapılacak toplantı sonrasında cenaze törenine ilişkin kararın alınması bekleniyor.

Başbakan Miçotakis'ten taziye ve resmi tören yok mesajı

Miçotakis, eski Kral'ın ailesine başsağlığı dilediği taziye mesajında, "(Eski Kral İkinci Konstantinos'un) ölümüyle 1974 referandumuyla tamamen kapanmış bir faslın son sözü yazılıyor. Artık söz tarihin. Konstantinos'u kamusal hayatı için tarih adil ve sert bir şekilde değerlendirecektir." ifadelerini kullandı.

Yunan basınındaki haberlerde, Konstantinos'un, eski Kraliyet ailesinden başka isimlerin de defnedildiği ve bir dönem Kraliyet ailesine ait olan yazlık saray Tatoi'a defnedilmeyi arzuladığı ileri sürüldü.

Başbakanlık açıklamasında, Başbakan Kiryakos Miçotakis başkanlığında ilgili bakanların katılımıyla yapılan toplantıda cenaze törenine ilişkin kararlar paylaşıldı.

Açıklamada, eski Kral için "sivil vatandaş" olarak cenaze töreni düzenleneceği bildirildi.

İkinci Konstantinos'un, eski Kraliyet ailesi mensuplarının defnedildiği ve eski yazlık Kraliyet Sarayı Tatoi'a defnedileceği aktarılan açıklamada, cenaze töreninde hükümeti Kültür ve Spor Bakanı Lina Mendoni'nin temsil edeceği belirtildi.

Açıklamada, cenaze törenine katılmak üzere yurt dışından gelecek resmi konuklar için ilgili protokol kurallarının uygulanacağı kaydedildi.

Cenazenin nasıl yapılacağı tartışmaya yol açmıştı

Yunanistan'ın son Kralı İkinci Konstantinos'un cenaze töreninin nasıl yapılacağı ülkede tartışmaya neden olmuştu.

Yunan basınındaki haberlere göre, eski Kral'ın ailesi, cenaze töreninin "eski devlet başkanına" uygun şekilde yapılmasını talep etmişti.

Bu fikre karşı çıkanlar ise "Kral" unvanının kendisinden 1973'teki ve 1974'teki referandumlarla alındığını ve Kral'ın Yunan vatandaşlığından da çıkarıldığını belirterek resmi tören olamayacağını savunmuştu.

Yorumlar