Dünya

Şili'deki dev obruk inceleniyor

Şili’de bir maden alanında aninden oluşan 200 metre derinliğindeki devasa obruğun binde bol miktarda su olması dikkat çekti.

Şilideki dev obruk inceleniyor

Küresel iklim krizi ve su kaynaklarının gün geçtikte daha da azalmaya başlamasının etkileri bütün dünyada fazlaca hissedilmeye başlandı. Bu durumun ülkemizdeki en büyük örneği ise Konya’da meydana gelen dev obruklar. Konya Ovası’nda yaşanan kuraklık ve yeraltı sularının bilinçsiz şekilde kullanılması sonucu obruk sayısı 2 bini geçmişti.

Ülkemizde olduğu gibi dünyanın çeşitli bölgelerinde de dev obruklar oluşmaya devam ediyor. Dünyada ortaya çıkan obruklardan sonuncusu Şili’de ortaya çıktı. Şilili yetkililer, ülkenin kuzeyindeki bir maden alanında ortaya çıkan obruğu inceleme altına aldı.  

Kanada merkezli Lundin Madencilik tarafından işletilen maden arazisinde birdenbire ortaya çıkan bu gizemli obruk, Şili’nin başkenti Santiago’nun yaklaşık 665 km kuzeyinde yer alıyor. Dev obruğun 200 metre derinliğinde olduğu ve genişliğinin ise 25 metreyi bulduğu tahmin ediliyor. Obruğun havadan çekilmiş görüntülerini paylaşan yetkililer, Copiapo bölgesinde yer alan bir maden alanında ortaya çıkan obrukta incelemelerini sürdürüyor.

Şili Jeoloji ve Madencilik Kurumu Sernageomin, cumartesi günü obruğun oluştuğuna dair haberler aldıklarını ve bölgeye bir araştırma gönderdiklerini açıkladı. Madencilik kurumunun müdürü David Montenegro yaptığı açıklamada, 200 metreyi bulan obruğun dibinde herhangi bir maddeye rastlamadıklarını ancak bol miktarda su bulduklarını belirtti.

Yorumlar