Dünya

Ramazan hangi ülkelerde başladı, hangi ülkelerde yarın yarın başlıyor

İslami geleneklere göre Yeni Ay göründüğünde Ramazan ayı başlıyor. Başlangıç için bazı ülkeler yerel, bazı ülkeler ise genel bazda dünyada ilk göründüğü anı esas alıyor.

Ramazan hangi ülkelerde başladı, hangi ülkelerde yarın yarın başlıyor

Yazarımız Ferda Ercan Uyulan, Ramazan konulu köşe yazısında Ramazan'a bugün ve yarın başlayacak ülkeleri şu şekilde açıkladı: 

Ramazan'ın 23 Mart'ta başladığı Ülkeler:
BAE, Bahreyn, Suudi Arabistan, Sudan, Somali, Irak, Kuveyt, Katar, Ürdün, Suriye, Yemen, Türkiye, Tunus, Cibuti, Suriye, Filistin, Katar, Lübnan, Libya, Mısır, Fas, Moritanya, İran, Azerbaycan. (İngiltere, Rusya ve Avrupa ülkelerindeki müslümanlar için de 23 Mart)
Maldivler, Pakistan, Malezya, Güney Afrika, Brunei, Seylan, Endonezya, Avustralya, ve Yeni Zelanda, farklı saat dilimlerine rağmen, 23 Mart'ta karar kılmışlardır.

Ramazan'ın 24 Mart'ta başladığı Ülkeler:
Hindistan ve Bangladeş'tir. Bangladeş Ulusal Ay Gözlem Komitesi, Dakka Ulusal Cami'sinde aldığı kararla, 24 Mart'ı, ilk gün olarak bildirmiştir.

200 milyon civarında Müslümanın yaşadığı Hindistan'ın önde gelen İslam alimleri, Hindistan Ulema Topluluğu, resmi olarak 24 Mart'ı başlangıç olarak vermişlerdir. Çarşamba akşamı Hindistan'da Ramazan hilali görülmediği için, kutsal ay resmen Cuma günü başlayacaktır.

Ferda Ercan Uyulan'ın köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Yorumlar