Dünya

Kitap arasına konulan böcek 400 yıl sonra bulundu

Trinity Hall Kütüphanesi’ndeki eski kitapların birinin sayfalarının arasından yaklaşık 400 yıllık olduğu düşünülen bir kelebek çıktı.

Kitap arasına konulan böcek 400 yıl sonra bulundu

Cambridge Üniversitesi'ne bağlı Trinity Hall Kütüphanesi’nde yer alan Theatre of Insects’i (Böcekler Tiyatrosu) kitabının sayfalarının arasından yaklaşık 400 yıllık olduğu düşünülen bir kelebek çıktı.

 Trinity Hall'un baş kütüphanecisi Jenni Lecky-Thompson'un bulduğu kelebeğin, mükemmel şekilde korunmuş olması dikkat çekti.

Kitabı 1996 yılından beri kitaplığında bulunduran Trinity Hall uzmanları, kelebek numunesinin  "kitabın sayfaları arasına sıkıştırıldığı gün kadar renkli" olduğunu ortaya koydu.

Kapağın tahta baskısı ile kelebek arasında çarpıcı benzerlik dkkat çekiyor

Bununla birlikte, araştırmacılar kitaplarda bitki örneklerinin örnekleri bulunmasının oldukça yaygın olmasına rağmen, sıkıştırılmış bir böceğin bulunmasının nadir olduğunu söyledi. Lecky-Thompson, “Elimizdeki harika hayvan kitaplarından bazılarına bakıyordum. Theatre of Insects’i (Böcekler Tiyatrosu) incelerken bir kelebeğe rastladım. Kapağın tahta baskısı ile kelebek arasında çarpıcı bir benzerlik var, ki bu da çeşitli türlerin amatör böcek meraklıları tarafından tanımlanabilmesini amaçlıyordu” dedi. 

17. yüzyılda kitabın ilk sahibi tarafından konulmuş olabilir

Diğer taraftan, kelebeği kitabın arasına kimin yerleştirdiği bilinmiyor. Ancak, Trinity Hall koleksiyonunun bir parçası olmadan önce orada olduğu kesin.

Lecky-Thompson, "Kelebek 17. yüzyılda kitabın ilk sahibi tarafından oraya konmuş olabilir ve eğer öyleyse, orada bu kadar uzun süre ayakta kalması şaşırtıcı. Nadir kitap uzmanlarıyla biraz tartıştım ve büyük olasılıkla kelebeğin yüzyıllardır kitabın içinde olduğunu düşünüyorlar. Trinity Hall'a vardığından beri değerli ve nadir bir kitap olduğu için bir kitaplıkta güvenli bir şekilde kilitli tutuluyor” dedi.

Öte yandan, Doğa tarihine ilişkin araştırma yapan Linnean Society'nin kütüphanecisi Will Beharrell, bulguyu 'şaşırtıcı' olarak nitelendirdi: "Bunu bitki örneklerinde her zaman görüyoruz. Ancak böcek örnekleri çok daha az yaygındır. Daha önce, kitaplara 'bir tür macunla' İngiliz doğa bilimci Alfred Russel Wallace’ın (Charles Darwin'in bir meslektaşı) böcek örnekleri eklediğini biliyoruz” dedi. 

Böcekler Tiyatrosu (Theatre of Insects) nedir?

Theatre of Insects, İngiltere'de yalnızca böcekleri, görünümlerini, alışkanlıklarını ve yaşam alanlarını, örümcekler ve solucanları kapsayarak derleyen ilk kitap olarak biliniyor. Söz konusu kitap, Trinity Hall'a 1980'de ölen tutkulu bir kitap koleksiyoncusu olan eski üniversite öğrencisi Lawrence Strangman'ın ailesi tarafından bağışlandı.

Strangman'ın eklektik koleksiyonu, 1996 yılında Lawrence Strangman'ın yeğeni Geraldine Essayan tarafından anısına üniversiteye sunuldu. Ancak Lecky-Thompson'a göre, Strangman kelebeğin kesinlikle farkında değildi.

"Kitap 1990'larda kütüphaneye gelmesine rağmen, önceki sahibi Strangman da  bir antika kitap koleksiyoncusuydui Böcekleri kitapların içine sıkıştırmak çoğu koleksiyoncunun yapacağı bir şey deği. "Koleksiyoncular korumacıdır, ve kitapları etkileyebilecek yabancı nesnelerden eklemezler” dedi.

Yorumlar