Dünya

Bu sene kıyamete 90 saniye yakınlıklıktayız

İnsanlığın küresel felakete metaforik yakınlığını görselleştiren Kıyamet Saati'nin bu yıl kaçı göstereceği açıklandı. Kıyamet saati, bir yıl daha gece yarısına 90 saniye kaldığını insanlara hatırlatacak.

Bu sene kıyamete 90 saniye yakınlıklıktayız

Gazze’deki korkunç savaşın, artan çatışmaların ve tarihteki en sıcak yılı geride bırakmış olmamızın gölgesinde, Kıyamet Saati (Doomsday Clock) bu yıl da gece yarısına 90 saniye kala olarak kaldı.

Her yıl zamanı belirleyen Atom Bilimcileri Bülteni, saati gece yarısına, yani kıyamete 90 saniye kala olarak belirledi. Saatin şimdiye kadar yok oluşa en yakın olduğu zaman buydu ve bu yıl da aynı kalacak.

KIYAMET SAATİNİN İKİ SEMBOLİK MESAJI

Atom Bilimcileri Bülteni’nin başkanı ve CEO’su Rachel Bronson,  “Açıklamamızda iki temel mesaj var: Gece yarısına 90 saniye kalan sürenin son derece istikrarsız olduğu ve rehavete yol açmaması gerektiği ile teknolojinin ilerlemesi ve onları yönetme yeteneğimiz” dedi.

KIYAMET SAATİ NEDİR?

İnsanlığın küresel felakete metaforik yakınlığını görselleştiren saati Sanatçı Martyl Langsdorf, 1947’de Bulletin dergisinin kapağı için saati, “gözüne güzel gözüktüğü” için gece yarısına yedi dakika kalaya ayarlayarak tasarlamıştı.

Bülten, artık zamanın iklim değişikliği, nükleer silahlar ve yapay zeka ve biyoteknoloji gibi “yeni yıkıcı teknolojiler” dahil olmak üzere insan kaynaklı tehditleri değerlendiren bilim ve güvenlik uzmanları tarafından belirlendiğini söylüyor.

Bronson en son etkinlikte bu yılki kararları şu şekilde özetledi: “Nükleer silahlara sahip ülkeler, yeni bir nükleer silahlanma yarışı yaratma tehdidi oluşturan modernizasyon programlarıyla meşguller. Dünya tarihteki en sıcak yılını yaşadı ve büyük seller, yangınlar ve iklimle bağlantılı diğer felaketler kök saldı ve iklim değişikliği konusunda önlem alınmaması milyarlarca yaşamı ve geçim kaynağını tehdit ediyor. Gelecekteki salgınları önlemeyi amaçlayan biyolojik araştırmaların yararlı olduğu kanıtlandı, ancak aynı zamanda salgına neden olma riski de mevcut. Ve yapay zekadaki son gelişmeler, medeniyeti sayısız şekilde geliştirebilecek veya tehdit edebilecek bir teknolojinin nasıl kontrol edileceğine dair çeşitli soruları gündeme getiriyor.”

Bununla birlikte, saat aslında yaratıcılarının en çok önemsediği konularda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Gelecek yıl bülten, uzmanlarının o zamana kadar ne kadar ilerleme kaydettiğimizi düşünmesine bağlı olarak saati ileri veya geri kaydırabilir.

Yorumlar