Dünya

Avrupalıların yalan haberlerden sıtkı sıyrıldı

Sekiz ülkede yapılan araştırmaya göre, halkın çok sık yalan haberlerle karşı karşıya kaldığı ortaya çıktı. Söz konusu haberler en çok sosyal medyada yer alıyor.

Avrupalıların yalan haberlerden sıtkı sıyrıldı

15-21 Mayıs 2019 tarihleri arasında 9 binden fazla yetişkin ile yapılan anketin sonucuna göre Almanya'da her altı kişiden biri, Fransa'da her dört kişiden biri, İtalya'da ise neredeyse her üç kişiden biri, bir gün içerisinde mutlaka bir kez yalan haberle karşılaşıyor.  

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Anket şirketi YouGov'un online aktivist ağı Avaaz için yaptığı araştırmada en çarpıcı sonuç Macaristan'dan geldi. Araştırmaya göre ankete katılan Macarların yüzde 51'i, yani her iki Macar'dan biri gün içinde mutlaka bir kez yalan haber okuyor. İspanya'da ise bu oran yüzde yüzde 38.

En büyük yalan haber mecrası Facebook

Ayrıca ankete katılan Almanların yüzde 51'ini oluşturan her iki Almandan biri, haftada en az bir kez yalan haber okuduklarını söyledi.

Ankete katılanların büyük çoğunluğu yalan haberlere en çok Facebook'ta rastladıklarını belirtti.

Öte yandan Avaaz tarafından Facebook'la ilgili gerçekleştirilen başka bir araştırmanın sonuçları Çarşamba günü açıklanmıştı. Yapılan açıklamada, yalan haberle desteklenen ırkçı içerikli 500'den fazla kuşkulu hesap ve grubun Facebook'a bildirildiği, ancak bunların sadece yüzde 77'sinin silindiği, diğerlerinin halen yayında olduğu belirtilmişti.

Facebook'tan yapılan açıkamada ise sahte kimlikle açıldığı ve kural ihlali yapıldığı belirlenen bazı hesapların silindiği ifade edilmişti.

Yorumlar