Dünya

Avrupa ülkelerinde oturum izni alma şartları nelerdir?

Avrupa'nın beş farklı ülkesinde daimi ikamet izni için başvuru nasıl yapılıyor? Almanya, Hollanda, Fransa, İspanya ve İtalya'da kalıcı oturum izni nasıl alınıyor?

Avrupa ülkelerinde oturum izni alma şartları nelerdir?

Fransa'da daimi ikamet iznine nasıl başvurulur?

Fransa'da daimi oturma iznine başvurmak için, beş yıl boyunca orada yaşamış olmanız gerekir. Eğer evliyseniz ve eşiniz Fransız vatandaşı ise bu süre üç yıl.

Ayrıca Fransız kültürüne aşina olmanız ve yeterli Fransızca bilgisine sahip olmanız gerekir. 65 yaşın üzerindeyseniz dil şartı geçerli değil.

Başvuru sahiplerinin ayrıca sabıka kaydı veya herhangi bir cezai mahkumiyetinin olmaması gerekiyor.

Başarılı olan adaylara genellikle 10 yıllık oturum izni veriliyor. Daimi ikamet kartının maliyeti 225 euro.

Uzun süreli oturum için Fransız kültürüne aşinalık ve dil yeterliliği gerekiyorCanva

Hem oturma izni hem de vatandaşlık size Fransa'da eğitim, çalışma, mülk satın alma, ipotek alma ve kendi işinizi kurma hakkı veriyor.

Sosyal yardımlara ve sağlık sistemine de erişebilirsiniz. Ükeden çıkma ve yeniden girme özgürlüğüne sahipsiniz.

Temel fark seçimlerde oy kullanma ve sınırsız süreyle Fransa dışına çıkmakla alakalı. Fransa'da vatandaş olmayanlar oy kullanamıyor.

Almanya'da süresiz oturum izni nasıl alınır?

Almanya'da birkaç yıl yaşadıysanız kalıcı oturma izni hakkınız olabilir.

Avrupa Birliği vatandaşı değilseniz, başvurmadan önce aile birleşimi, eğitim veya çalışma için oturum iznine sahip olmanız gerekiyor.

Genellikle, bu hakkı kazanmak için beş yıl boyunca Almanya'da yaşamanız gerekir, ancak bu süre iki yıl boyunca vasıflı bir işte çalışmış mezunlar, vasıflı işçiler, devlet memurları veya Alman vatandaşlarının aile üyeleri gibi bazı ikamet kategorileri için daha kısa olabiliyor.

Ayrıca Fransa'ya benzer şekilde Alman toplumuna entegre olmanız (bazen bunun için bir entegrasyon kursuna katılmanız gerekebiliyor) ve en az A2 seviyesinde dil bilgisine sahip olmanız gerekiyor.

Maddi olarak kendinizi geçindirebiliyor olmanız, kaldığınız süre boyunca emeklilik primlerinizi ödemiş olmanız ve kendiniz ve aileniz için uygun bir konutta yaşıyor olmanız gerekiyor.

Bunlara ek olarak sabıka kaydınızda da önemli bir suç bulunmamalı.

Bu kriterlere uyuyorsanız, yerel göçmenlik bürosuna veya Ausländerbehörde'ye daimi ikamet başvurusunda bulunabilirsiniz.

Standart olarak ikamet belgesi için 113 euro, serbest meslek yoluyla hızlı geçiş için 124 euro ve yüksek nitelikli profesyoneller için 147 euro ödeniyor.

Almanya'da daimi oturum izni ile vatandaşlık arasındaki fark nedir?

Fransa'da olduğu gibi Almanya'da daimi oturum izni ile vatandaşlık arasında birkaç fark bulunuyor.

Her ikisi de çalışma, eğitim, iş kurma, sosyal güvenlikten yararlanma, mülk satın alma veya ipotek ve diğer finansman türlerinden yararlanma konusunda tam haklara sahip. İkamet hakkı sınırsız bir süre için geçerli ve ülkeyi istediğiniz kadar terk edebilirsiniz.

Ancak daimi oturum hakkına sahip olanlar Alman pasaportu alamıyor ve oy kullanamıyorlar ve çocukları için diğer vatandaşlardan daha az haklara sahip oluyorlar. Ayrıca ülkeyi tek seferde altı aydan daha uzun süre terk edemiyorlar.

Eskiden vatandaşlığa hak kazanmak sekiz yıl sürerken, yeni yasaya göre beş ya da "özel entegrasyon başarıları" durumunda üç yıl sonra vatandaşlığa hak kazanılabiliyor. Ayrıca Almanya çifte vatandaşlığa sahip olma konusundaki kısıtlamaları da ortadan kaldırıyor.

Alman hükümeti, çifte vatandaşlık hakkını kolaylaştıran yasa tasarısını onayladı

İtalya'da daimi ikamet izni için nasıl başvurulur?

İtalya'da daimi ikamet başvurusunda bulunmak için son beş yıldır ülkede yaşıyor olmanız gerekiyor.

Ülkeden yıl içerisinde tek seferde altı aydan veya toplamda 10 aydan fazla kesintisiz bir süre için ayrılamazsınız.

Askeri yükümlülükler, diğer AB ülkelerinde çalışmak veya ülkede en az üç yıl yaşadıktan ve son 12 ay boyunca çalıştıktan sonra İtalya'dan emekli olmak gibi bazı istisnalar bulunuyor.

Ayrıca sağlık sigortası kanıtı, temiz bir sabıka kaydı ve en az A2 düzeyinde yeterliliğe sahip olduğunuzu gösteren bir dil sınavını geçmiş olmanız gerekiyor.

Başvuru sahiplerinin, sosyal yardım ödeneğinden daha fazla olan asgari yıllık gelire ve uygun bir konaklama yerine sahip olduklarını göstermeleri gerekiyor.

Toplam maliyeti ise başvuru için 100 euro, elektronik kart için 30.46 euro, başvuru pulu için 16 euro ve posta ücreti için 30 euro olmak üzere 176.46 euroyu buluyor.

Reşit olmayanlar, mülteciler ve tıbbi tedavi görenler gibi bazı gruplar bu ücretten muaf tutuluyor.

Hollanda'da daimi ikamet izni nasıl alınır?

Hollanda'da dört farklı türde daimi ikamet izni bulunuyor. AB/EFTA vatandaşları ve aile üyeleri için bir tane, AB vatandaşı olmayanlar için bir tane, tüm AB/EFTA ülkelerinde geçerli uzun süreli ikamet izni ve daimi sığınma ikamet izni.

Daimi ikamet izninin süresi dolmaz ancak hangi tür izne sahip olduğunuza bağlı olarak her beş ila 10 yılda bir izninizi yenilemeniz gerekiyor.

Genel olarak, başvurmadan önce ülkede beş yıl boyunca yasal olarak yaşamış olmanız gerekiyor ancak bunda da bazı muafiyetler bulunuyor.

Ayrıca en az 13 yaşında olmanız, Hollanda'da ana ikametgahınızın olması, önceki vizelerinizi zamanında yenilemiş olmanız ve temiz bir sabıka kaydınızın olması gerekiyor.

Mevcut ikamet izniniz belirli süreli ise, daimi izin için de başvuramıyorsunuz.

Diğer ülkeler gibi, kendinizi geçindirmek için yeterli gelire sahip olmanız gerekiyor ki bu tatil ödeneği olmadan ayda 1207,50 eurodan fazla maaş anlamına geliyor.

Başvurmak için bir vatandaş hizmet numarasına (BSN) sahip olmanız ve Hollanda sivil entegrasyon sınavını geçmeniz gerekiyor.

AB/EFTA vatandaşları için 69 euro, diğer tüm daimi ikamet izinleri için ise 207 euro ücret alınıyor. Bu ödeme başvurunuz reddedilise de geri alınamıyor.

İspanya'da daimi ikamet için nasıl başvurulur

İspanya'da daimi oturma izni, ülkede beş yıl boyunca kalmanıza olanak tanıyor ve kartınız ihtiyaç duyduğunuz kadar yenilenebilir.

Hak kazanmak için ülkede Número de Identidad de Extranjero (NID) numarasıyla beş yıl boyunca yasal olarak yaşamış olmanız gerekiyor.

Ayrıca, kendinizi geçindirmek için yeterli gelire veya mali kaynağa sahip olduğunuzu ve geçerli bir sağlık sigortanız olduğunu kanıtlamanız bekleniyor.

Bazı durumlarda boşanma, evlilik veya sabıka kaydı belgelerine de ihtiyacınız olabilir.

Bu beş yılı İspanya'da farklı bir vize türüyle geçirmeniz gerekir ve bunlar genellikle yalnızca iki veya üç yıl geçerli olduğundan birkaç kez başvurmanız gerekebilir.

Ayrıca öğrenci vizelerinin süresi yüzde 50 olarak kabul ediliyor. Örneğin öğrenci vizesiyle geçirdiğiniz iki yıl, daimi ikametiniz için bir yıl sayılıyor.

İspanyol polisinin verdiği bir ikamet belgesi (certificado de residencia) ülkede tam olarak kaç yıldır yaşadığınızı belirtir ve bunu anlamanıza yardımcı olabilir.

Diğer bazı AB ülkeleriyle karşılaştırıldığında, İspanya 'da daimi ikamet başvurusu yapmak oldukça ucuz. Başvurunun kendisi sadece 80 euro civarında tutuyor, ancak genellikle 20 euroyu geçmemek kaydıyla bazı başka ücretler de alınabiliyor

Yorumlar