Güncel

Depremzedeler için koruyucu aile olma şartları ve başvuru yöntemi

Depremzedeler için koruyucu aile nasıl olunur? Koruyucu aile olmanın yöntemi nedir? Başvuru şartları nelerdir?

Depremzedeler için koruyucu aile olma şartları ve başvuru yöntemi

Kahramanmaraş’ın pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 ve Elbistan ilçesinde meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki iki deprem, ve 10 ili etkiledi ve çok sayıda can kaybına neden oldu. Birçok aile, değremde ailesini kaybeden çocukların bakımını üstlenmek istiyor.

KORUYUCU AİLE NEDİR?

Koruyucu aile; çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir.

KORUYUCU AİLE HİZMETİNİN AMACI NEDİR?

Koruyucu aile hizmetinde amaç; korunma ve bakım altında bulunan çocuğun, karmaşık ve sorunlu olan dönemini örselenmeden geçirmesini ve normal hayatını devam ettirmesini sağlamaktır. Koruyucu aile, kurumla işbirliği içinde; çocuğa, öz ailesi, okulu ve çevresiyle ilişkilerini devam ettirmelerini sağlayarak yardımcı olur.

KİMLER KORUYUCU AİLE OLABİLİR? 

Evli ya da bekar herkes aşağıdaki koşulları sağladığı takdirde koruyucu anne, baba ya da aile statüsüne kavuşabilir;

-T.C. vatandaşı iseniz

-Sürekli Türkiye’de ikamet ediyorsanız

-25-65 Yaşları arasındaysanız

-En az ilkokul mezunu iseniz

-Düzenli bir gelire sahipseniz

-Çocuğun biyolojik anne-babası ya da vasisi değilseniz 

koruyucu aile olabilirsiniz.
 

KORUYUCU AİLE BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER 

Öğrenim durumunu gösterir belgenin onaylı örneği.
İş, gelir ve sosyal güvenlik durumunu gösteren belgenin onaylı örneği.
Adli sicil belgesi
Koruyucu aile olacak kişiler ve varsa birlikte yaşadığı kişilerin fiziksel engeli, ruhsal rahatsızlığı ve bulaşıcı hastalığının olmadığını gösteren sağlık kurulu raporu

KORUYUCU AİLE BAŞVURUSU NEREDEN YAPILIYOR?
İl Müdürlüklerine şahsen
E-devlet
Bakanlık Web sayfası üzerinden

ÇOCUĞUM OLANLAR KORUYUCU AİLE OLABİLİR Mİ?

Evet, çocuğunuz olsa dahi koruyucu aile olabilirsiniz.

ÇOCUK KORUYUCU AİLEDE NE KADAR SÜRE KALACAK? 

Çocuğun korunma altına alınma nedenine bağlı olarak öngörülen hizmet uygulama planı kapsamında değişkenlik gösterecektir. Uzun yıllar sizinle kalabileceği gibi belirli bir süreden sonra biyolojik ailesine döndürülme ihtimali de bulunmaktadır. Biyolojik ailesine döndürülme sürecinde  çocuğun yüksek yararı göz önünde bulundurulur.

Uygulamada genellikle çocukların koruyucu ailelerin yanında reşit oldukları reşit olduktan sonra da koruyucu aileleriyle birlikte yaşamaya devam ettikleri yaygın olarak görülmektedir.

Koruyucu Aile Başvurusu ile ilgili merak edilen sorular için tıklayınız…

AİLE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından korunma ve bakım ihtiyacı ortaya çıkan çocuklara koruyucu aile olmak isteyenlerin izleyeceği sürece ilişkin açıklama yaptı.

“Deprem bölgesinde korunma ve bakım ihtiyacı tespit edilen çocukların durumları meslek elemanlarımız tarafından titizlikle değerlendirilmekte, sırada bulunan ve mevcut koruyucu ailelerimizin yanlarına yerleştirme işlemleri sürdürülmektedir.

Yeni başvuruda bulunacak koruyucu aile adaylarımız e-Devlet üzerinden veya deprem bölgesinin dışında ikamet ettikleri ilin aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerimize şahsen başvurabilirler. Vatandaşlarımıza çocuklarımız için koruyucu aile olma talepleri konusunda göstermiş oldukları hassasiyet nedeniyle teşekkür ederiz.”

Yorumlar