Güncel

Aerodans Cimnastik Milli Takımının hedefi altın madalya

Aerobik ve dansın buluştuğu, aerodans ile ilk kez Aerobik Cimnastik Avrupa Şampiyonası'nda sahne alacak

Aerodans Cimnastik Milli Takımının hedefi  altın madalya

17-19 Kasım tarihlerinde Antalya’nın ev sahipliğini yapacağı ve Türkiye’de ilk kez düzenlenecek Aerobik Cimnastik Avrupa Şampiyonası’nda yeni bir kategori olan aerodansla Türk sporcular sahne alacak.

Sporcular, Türk ritimlerinin yer alacağı performanslarında, Karadeniz, horon ve oryantal figürlerle aerodansı birleştirecek.

Bu branşta ilk kez uluslararası bir yarışmada boy gösterecek milli takım sporcular, küçüklerde 15-17 yaş grupları ile büyüklerde 18 yaş ve üstü grupta yarışacak.

İstanbul’daki Türkiye Cimnastik Federasyonu Kamp Eğitim Merkezi’nde hazırlıklarını sürdüren sporcular, ilk kez madalya elde etmek için antrenmanlarını gerçekleştiriyor.

Aerobik Cimnastik Teknik Kurulu Başkanı Bahadır Uygur, Cumhuriyetin 100. yılını kutladığımız 2023 yılının cimnastik için ilklerin yılı olduğunu belirtti.

"Bu yıl ilk defa aerodans kategorimiz önce ulusal yarışmalarımızda uygulandı. Buraya katılım yapan, hazırlık yapan kulüplerimizden değerlendirdiğimiz sporculardan da ilk defa Avrupa Şampiyonası’nda ülkemizi temsil edecek olan genç ve büyükler kategorisinde iki takım oluşturduk. Bunun sebeplerinden bir tanesi de takım olabilme ve Avrupa’da takım ve ferdi yarışabilmeydi. Bu branşı ilk defa uygulayacak olmamız bize çok yükümlülükte getirdi. Çünkü sporcularımız daha önce böyle bir tecrübeye sahip değildi. Grup kategorisinde de uzun zaman sonra katılım olmuştu. Aslında bu yıla ilklerin yılı diyebiliriz."

Aerodans nedir?

"Aerodans dediğimiz şey aslında cimnastiğin dans özelliğini ve müzikteki iki tane sitil dediğimiz, iki farklı müziği birleştiren bunları cimnastik figürleriyle uygulayan bir branştır. Biz bir tanesinde biraz daha oryantale kaçan bir müzik kullanıp, daha sonra bu oryantal müziği istediğimiz bir başka tarz müzik ile birleştirip bu Karadeniz oldu. Bunun üzerinde tekrar ilk müziğe dönebilmekti. Ya da bu tam tersi olabilir. Çok farklı bir pop müziği hip hop’la birleştirip, hip hop’ı başka bir müziğe tekrar döndürülmesi. Bu entegre içinde bizler hem cimnastiği sunuyoruz hem de dansı sunuyoruz."

"Sadece bunu ayıran en büyük özellik cimnastikteki akrobatik hareketlerin burada puan getirmemesi. Yani bunları çok uygulamayı tavsiye etmiyoruz. Bu yüzden iyi dans edebilen ama çok yüksek akrobasi yapamayan sporcuları da aslında bu dalda aramıza almış oluyoruz. Gerçekten dansa yeteneğine sahip olan, cimnastik yeteneğine sahip olan çocuklara burada yer verdik. Harika gösteriler çıktı. Antrenörlerimiz güzel koreografiler oluşturdu."

İlyas Umut Özacar - TRT Haber

Yorumlar