bilimsel

Uyurken neden yataktan düşmüyoruz? Kimler yataktan düşer?

Yataktan düşenler genellikle hastalar, çocuklar ve sarhoşlar olur. Yetişkin ve sağlıklı insanlar uyurken yataktan düşmez. Peki, bunun bilimsel izahı nedir?

Uyurken neden yataktan düşmüyoruz? Kimler yataktan düşer?

Şnsan uykusu  üç aşamaya ayrılır: Hafif uyku, rüya uykusu ve derin uyku. Esas olarak sadece hafif uyku evresinde hareket ederiz. Bunda beynimiz vücuttan gelen sinyalleri bilinçaltında işler. Örneğin, vücut uyku sırasında sırtımızın ağrıdığını işaret ederse, beyin de kaslara yana dönme için sinyal gönderir.

Çocuklarda bu süreç henüz olgunlaşmamıştır. Koşmak gibi diğer becerilere benzer şekilde beyin, uyku sırasında bilinçsiz sinyalleri nasıl işleyeceğini ve hareketleri doğru şekilde nasıl kontrol edeceğini öğrenmek zorundadır. Bu nedenle çocuklar daha sık yataktan düşer.

 YETİŞKİNLERDE YATAKTAN DÜŞMEME KONUSUNDA İKİ İSTİSNA VRDIR

Ancak yetişkinler için iki istisna vardır: Sarhoş veya hasta olmaları. Örneğin felçli kişiler yataktan daha kolay düşebilir çünkü beyin artık motor fonksiyonlarını gerektiği gibi kontrol edemez. Demans veya Parkinson sendromu durumunda derin uyku fazında bozukluklar da meydana gelebilir. Sonuç olarak, hastaların yataktan düşmesini sağlayan hayali hareketler aktif olarak gerçekleştirilir.

 Uyuduğumuzda vücudumuzda çok şey oluyor. Nefes almaya devam ederiz ve büyüme hormonu salınır. Bunların olması için uyanık olmamıza gerek yoktur. Benzer şekilde, vücut pozisyonumuz ve hareketlerimiz hakkında bir miktar farkındalığa sahibiz ve hatta bazı insanlar uykuları sırasında doğru oturmayı veya yürümeyi bile başarırlar. Çoğumuz yataktan düşmemek için yeterli farkındalığa sahibiz ama bu yetenek zamanla gelişiyor

chip.com.tr

Yorumlar