bilimsel

Türk Bilim insanları Antarktika'daki erime oranını yüzde 11 olarak ölçtü

Antarktika'da 3 yılda Türkiye büyüklüğünde buz kaybı olduğu tespit eden Türk bilimcilerin ölçümlerine göre erime oranı yüzde 11 seviyelerinde...

Türk Bilim insanları Antarktikadaki erime oranını yüzde  11 olarak ölçtü

TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü biliminsanları 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferinde küresel iklim değişikliğinin etkilerini inceledi.. 

Türk bilim insanları, Türkiye'nin bilimsel araştırma kampının bulunduğu Horseshoe Adası'nda yer alan sabit GNSS istasyonları verileri ve İHA ve uydu tabanlı ölçme yöntemleri ileatmosferik su buharı, deniz, buz ve kar seviyelerini analiz etti.

Su buharı miktarındaki değişimlerin küresel iklim değişikliği nedeniyle arttığını doğrulayan Türk bilim adamları aynı zamanda kar/buzul alanlarda önemli miktarda erime gözlemledi.

Hazırlanan rapor göre; ortalama 100 metrekarelik alanda 7 metreküplük, yüzde 11'e denk gelen bir erime tespit edildi.

Bilim adamlarına göre buzulların bu hızla erimeye devam etmesiyle atmosfere daha fazla su buharı salınması ve sera gazı konsantrasyonlarının artması sonucu küresel iklim değişiminin hızlanmasının kaçınılmaz görünüyor...

8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy,   "Aslında bu konu haberlere de çok sık yansıyor, çok büyük buz kütlelerinin karadan saparak okyanusa entegre olduğu haberlerini duyuyoruz. 68 güney enleminde de tabii ki bizim buzul alanlarımız mevcut. Buzul alanlarımızın her sene ekipmanlarımızla, dronla yaptığımız çekimlerinde, aynı zamanda da kurduğumuz GNSS istasyonlarıyla buzuldaki çekilmeleri ve farklılıkları yıl bazında tespit edebiliyoruz." dedi.

Özsoy, yaptıkları tespitlerin aslında yıllarca toplanan bu verilerden elde edildiğini ve kayıpların gözle görülebilir olduğunu ifade ederek, "Değişimlerin beraberinde ciddi miktarlarda buzul kayıpları mevcut. Son 3 senede ölçtüğümüz miktarları eğer biz tüm Antarktika'ya orantılayacak olursak, sadece bu 3 yılda kaybettiğimiz miktarın tüm Antarktika'da kaybolduğunu düşünürsek bir 'Türkiye büyüklüğünde buz kaybı son 3 sene içerisinde gerçekleşti' diyebiliriz." şeklinde konuştu.

8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi katılımcısı Yıldız Teknik Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Fahri Karabulut, ikili işbirliği kapsamında Doç. Dr. Mahmut Oğuz Selbesoğlu yürütücülüğünde Bulgar araştırmacılar ile yaptıkları proje kapsamında Antartika'da yer alan buzulların erimesini nicel olarak ortaya koymak amaçlı çalışmaları yürüttüklerini anlattı.

 

Yorumlar