bilimsel

Şu anda ayda saat kaç?

Şu anda saatinize baktığınızda Dünya'daki zaman ölçüm sistemlerine göre akan zamanın tespitini görüyorsunuz. Peki ayda olsanız saat kaçı gösterirdi diye hiç düşündünüz mü?

Şu anda ayda saat kaç?

Dünyanın uydusu Ay'da Evrensel Zaman uygulaması kullanılıyor.

Eş Güdümlü Evrensel Zaman ve Greenwich Ortalama Saati 

Pek çok ülkede temel alınan bilimsel saat uygulaması UTC olarak kısaltılan Eş Güdümlü Evrensel Zaman’dır. Bir de GMT olarak kısalttığımız ve temelde Britanya Adaları’nın standart zaman dilimi olan Greenwich Ortalama Saati var. Atom saatleriyle hesaplanan UTC, GMT’den daha hassas ve neticede en doğru ölçümü veriyor.

Ay Ölçümlü Zaman

Öte yandan bir de Ay Ölçümlü Zaman (LST) var. Ancak bu sadece fizikçilerin kullandığı bir ölçüm sistemi. UTC, zamanı bulunduğumuz yere göre ölçmeyen, nerede olduğumuz bilgisinden bağımsız çalışan bir sistem. Evrensel olduğu için evrenin her yerinde geçerli ve tabii ki Ay’da da kullanılıyor. Mekanik saatlerde UTC ya da GMT sisteminin kullanılmasından doğan önemli bir fark yok çünkü bu ikisi arasında 1 saniyeden daha düşük bir fark var. Dijital saatlerde ise genelde ikisi arasında seçim yapabiliyorsunuz.

Ay’daki zaman şu anki zamandan farklı değil

Sonuçta Evrensel Zaman sistemine göre çalışan bir saatiniz varsa, Dünya’dayken saatin kaç olduğunu görüyorsanız, o an Ay’daki biri de kolundaki saatte aynı şeyi görecektir.

Popular Science Türkiye

Yorumlar