bilimsel

Sineklerin öldürücü darbelerden sörf yaparak kurtulduğu anlaşıldı!

Hemen herkes ömründe bir çok kez rahatsılık veren sinekleri öldürmek için hamle yapmış ama başarısız olmuştur. Sinekleri vurarak öldürmek çok düşün bir olasılık. Peki neden böyle? Nedeni anlaşıldı:

Sineklerin öldürücü darbelerden sörf yaparak kurtulduğu anlaşıldı!

Araştırmacılar sivrisineklerin üzerlerine yönelen cisimlere çarpmaktan kaçmak için "dalga yakaladığını" keşfetti...

Wageningen Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, sivrisineklerin kendilerine yöneltilen darbenin oluşturduğu hava dalgasında "sörf yaparak" çarparak ölümden kurtulduklarını gözlemledi..

Araştırmacılar, keşiflerini gerçekleştirmek için yüksek hızlı fotoğrafçılık ve yapay zeka kullanarak bir sivrisineği ezmeye yönelik 500 girişimi filme aldılar.

Baş araştırmacı Antoine Cribellier, görüntülerin analizinin, sivrisineklerin önce aktif olarak yaklaşmakta olan bir saldırıyı tespit ettiğini, yön değiştirdiğini ve ardından (hava) dalgasını yakalayarak kendilerini tehlikeden uzaklaştırdıklarını gösterdiğini söyledi.

Cribellier daha önce delikli bir sineklik kullanmanın, deliksiz olana kıyasla sivrisineğin ölümüyle sonuçlanma ihtimalinin iki kat daha fazla olduğunu göstermişti.

Cribellier, "Ancak bu sefer sivrisineklerin saldırıya uğradığında, bazen tamamen karanlıkta kullandıkları kaçış yolunun ayrıntılarına odaklandık" dedi.

Yorumlar